Rusija: Uništen „elitni bataljon“ Zelenskog

Rusija: Uništen „elitni bataljon“ Zelenskog

Ruske oružane snage uništile su „elitni jurišni bataljon“ ukrajinskog predsednika i desetine boraca iz zloglasne neonacističke formacije Kraken, izjavio je u subotu portparol Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

Dajući najnovije informacije o napretku vojne operacije Moskve u Ukrajini, Konašenkov je rekao da je 28. jula na železničkoj stanici Krasnoarmejsk u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) ruska vojska izvela direktan udar „visoko preciznim vazdušnim oružje“ u vozu koji prevozi „elitni jurišni bataljon 1. odvojene brigade predsednika Ukrajine“.

„Više od 140 nacionalista je ubijeno na licu mesta. Još oko 250 militanata je zadobilo povrede različite težine. Sva vojna tehnika koja se nalazila u ešalonu je onesposobljena“, naveo je Konašenkov.

Sledećeg dana, u oblasti Bogoduhova u Harkovskoj oblasti, rakete Iskander pogodile su hangare fabrike za preradu mesa u kojoj je nacionalistička formacija Kraken postavila privremenu bazu, rekao je vojni portparol. Uništeno je više od 30 nacista i 10 jedinica vojne opreme.

Kraken sebe naziva specijalnom izviđačko-diverzantskom jedinicom pri Ministarstvu odbrane, koja deluje odvojeno od Oružanih snaga Ukrajine. Moskva je optužila bataljon da je počinio nekoliko ratnih zločina od početka sukoba.

Takođe 29. jula, ruske snage su uništile 30 ukrajinskih vojnika, skladište raketa za borbena vozila Grad i vojnu opremu u naselju Jasnobrodovka u DNR. U oblasti Artemovska, prema rečima Konašenkova, ukrajinski gubici su iznosili 50 vojnika i osam jedinica vojne tehnike.

Ukupno je od početka specijalne vojne operacije uništeno: 261 avion, 145 helikoptera, 1.644 bespilotne letelice, 361 protivvazdušni raketni sistem, 4.190 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 772 borbena vozila višenamenske lansirnih raketnih sistema, 3.217 topova i minobacača poljske artiljerije, kao i 4.573 jedinice specijalnih vojnih vozila“, rekao je general.

Rusko Ministarstvo odbrane ne daje redovne informacije o broju ukrajinskih ili ruskih gubitaka. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu saopštio je 4. jula da je samo u prethodne dve nedelje Ukrajina izgubila skoro 5.500 vojnika, uključujući preko 2.000 ubijenih.

Što se tiče sopstvenih žrtava, Moskva nije ažurirala brojke od marta, kada je izvestila o 1.351 ubijenom vojnom osoblju.

Kijev nije saopštio svoje ukupne vojne gubitke od početka sukoba, ali tvrdi da je ta cifra nekoliko puta manja od ruskih. Procena Moskve o brojevima je suprotna.