CNN: SAD odobrile lečenje ranjenih ukrajinskih vojnika u vojnoj bolnici u Nemačkoj

CNN: SAD odobrile lečenje ranjenih ukrajinskih vojnika u vojnoj bolnici u Nemačkoj

Američki ministar odbrane Lojd Ostin odobrio je lečenje ranjenih ukrajinskih vojnika u američkoj vojnoj bolnici u Nemačkoj.

Prema CNN-u, plan omogućava istovremeno lečenje do 18 ranjenih vojnika u Regionalnom medicinskom centru Landstuhl, masivnoj bolnici u Nemačkoj u kojoj vojska godinama leči pripadnike američke vojske koji su pretrpeli povrede u borbi.

Kako je navedeno, Ostin je 26. maja ponudio usmene smernice za početak lečenja ranjenih ukrajinskih vojnika, navodi se u dopisu. Dana 29. juna, Ostin je formalizovao usmeno uputstvo i u memorandumu pod nazivom „Smernice za medicinski tretman ranjenih pripadnika ukrajinske službe“.

Prema rečima američkog zvaničnika, svrha memoranduma je bila da se ukloni svaka birokratija koja bi usporila proces pružanja lečenja ako se ukaže potreba.

Takođe se napominje da bi plan dozvolio lečenje ako ne postoji dostupna ustanova u Ukrajini ili u bližoj zemlji.

„Ako bi Landštul primio ranjene ukrajinske trupe, pripadnici vojske bi morali da napuste Ukrajinu vozom ili kolima, gde nema trupa u Ukrajini, pre nego što ih SAD mogu evakuisati vazduhom u vazduhoplovnu bazu Ramštajn“, navodi se u izveštaju.

Landstuhl se nalazi otprilike više od 1.000 kilometara od ukrajinske granice.