Američka ministarka finansija negira recesiju

Američka ministarka finansija negira recesiju

Američka ministarka finansija Dženet Jelen negirala je da je američka ekonomija u recesiji, iako bi ovonedeljni izveštaj to mogao potvrditi najčešćom definicijom, rekavši da nacija umesto toga prolazi kroz „neophodno i odgovarajuće“ usporavanje.

Jelen je branila ekonomsku politiku predsednika Džoa Bajdena u intervjuu za NBC Nevs u nedelju, tvrdeći da negativan izveštaj o BDP-u neće značiti da je najveća svetska ekonomija u recesiji. Izveštaj bi trebalo da bude objavljen u četvrtak i, nakon kontrakcije u prvom kvartalu po godišnjoj stopi od 1,6%, najnoviji podaci mogu potvrditi da se ekonomija smanjuje.

Dva uzastopna kvartala ekonomske kontrakcije se obično posmatraju kao recesija, priznala je Jelen, ali je pokušala da preformuliše kako bi trend trebalo da se definiše. „Mogli bismo da vidimo da će se to desiti, i to će se pažljivo pratiti, ali želim da naglasim: ono što recesija zaista znači je opšta kontrakcija u ekonomiji“, rekla je voditelju Čaku Todu. „Čak i ako je taj broj negativan, sada nismo u recesiji. Upozorio bih da to ne treba da karakterišemo kao recesiju.

Jelen, koja je predsedavala američkom bankom federalnih rezervi dok tadašnji predsednik Donald Tramp nije odbio da je imenuje za drugi mandat 2017. godine, tvrdila je da zbog snažnog rasta radnih mesta i drugih povoljnih podataka, privreda nije u širokom padu . Međutim, Tod je ukazao da su potraživanja za nezaposlene u porastu i da se poslovna aktivnost usporava, što bi, kako je sugerisao, mogli biti znaci nadolazeće recesije.

„Ovo nije ekonomija koja je u recesiji, ali smo u periodu tranzicije u kome se rast usporava, a to je neophodno i prikladno“, rekla je Jelen. „Moramo da rastemo stabilnim i održivim tempom, tako da dolazi do usporavanja i preduzeća to mogu da vide. I to je prikladno, s obzirom na to da ljudi sada imaju posao i da imamo snažno tržište rada.

Sekretar finansija je priznao da je inflacija „previsoka“ – u stvari je na najvišoj stopi u više od 40 godina – ali je izrazila uverenje da će akcije Federalnih rezervi i Bajdenove politike staviti cene pod kontrolu. „Ne kažem da ćemo definitivno izbeći recesiju, ali mislim da postoji put koji održava tržište rada jakim i smanjuje inflaciju“, rekla je ona.

Jelen je rekla da bi sukob između Rusije i Ukrajine mogao da podigne cene nafte još više. Ona je dodala da sarađuje sa saveznicima SAD na ograničavanju cena koje Rusija plaća za naftu, ali kada sledeća runda sankcija Evropske unije stupi na snagu u decembru, Moskva bi mogla da skine neke od svojih zaliha sa tržišta.

SAD vide usporavanje ekonomskog rasta i verovatno će doživeti slabije otvaranje novih radnih mesta u narednim mesecima, rekla je Jelen. „Ali ne mislim da je to recesija“, insistirala je ona. „Recesija je široka slabost ekonomije. To sada ne vidimo i apsolutno ne mislim da je to neophodno.“