Kina planira „velike napore“ da konsoliduje ekonomski oporavak

Kina planira „velike napore“ da konsoliduje ekonomski oporavak

PEKING – Kina će uložiti velike napore da konsoliduje svoj ekonomski oporavak, posebno u ključnom trećem kvartalu, stavljajući prioritet na stabilizaciju zaposlenosti i cena, javili su državni mediji u petak posle redovnog sastanka vlade.

Druga najveća svetska ekonomija za dlaku je propustila kontrakciju u drugom tromesečju, sa rastom od samo 0,4% na godišnjem nivou, pod opterećenjem blokadama COVID-19, slabim sektorom nekretnina i opreznim raspoloženjem potrošača. Vlada je postavila cilj rasta za 2022. od oko 5,5%.

Glavne prepreke u drugoj polovini uključuju upornu kinesku politiku nulte COVID-19 koja podrazumeva ograničenja i ograničenja koja bi ponovo mogla da poremete lokalna preduzeća, zapošljavanje i potrošnju. Da bi podstakle rast, vlasti su skinule prašinu sa stare knjige, izdajući dugove za finansiranje velikih infrastrukturnih projekata.

„Uložićemo velike napore da konsolidujemo temelje ekonomskog oporavka, nastojaćemo da stabilizujemo ekonomiju i zadržimo ekonomsko poslovanje u razumnom opsegu, daćemo prioritet obezbeđivanju cilja stabilizacije zaposlenosti i cena“, preneli su državni mediji kabinet. kako se kaže.

Stopa nezaposlenosti zasnovana na nacionalnoj anketi smanjila se na 5,5% u junu sa 5,9% u maju, ali je nezaposlenost mladih dostigla rekordnih 19,3%. Radnici migranti sa plavim ovratnicima takođe su bili primorani da napuste gradove i vrate se kući zbog gubitka posla.

Indeks potrošačkih cena (CPI) je u junu porastao za 2,5% u odnosu na prethodnu godinu, najviše u poslednja 23 meseca, odražavajući uvozne pritiske uprkos kineskoj kontroli cena na domaćem tržištu.

Da bi finansirale infrastrukturne projekte i podržale rast, vlasti su dale političkim bankama 800 milijardi juana (118 milijardi dolara) novih kreditnih kvota i dozvolile im da izdaju 300 milijardi juana u obveznicama.

Još uvek postoji značajan prostor da politike, kao što su instrumenti finansiranja preko banaka politika, igraju ulogu u jačanju investicija, navodi se u kabinetu.

Lokalne vlade su pozvane da ubrzaju izgradnju infrastrukturnih projekata i stvore prilike za zapošljavanje radnika migranata, navode državni mediji.

Krajem juna, 90,7 odsto radnika migranata koji su se vratili u pokrajinu našlo je posao, rekao je ove nedelje zvaničnik Ministarstva poljoprivrede i sela, ne navodeći konkretan broj onih koji su ostali bez posla.

Finansijske institucije bi trebalo da naprave fleksibilne aranžmane za potrošačke kredite za osobe pogođene COVID-om, a nastojaće se osigurati stabilan razvoj tržišta nekretnina, saopšteno je iz kabineta.

Ponovo je potvrđena podrška zdravom razvoju ekonomije onlajn platformi u zemlji, omogućavajući internet provajderima usluga od kupovine, dostave hrane i prevoza da igraju bolju ulogu u stvaranju radnih mesta.