Ukrajinskom zvaničniku zabranjen ulazak Ukrajinu

Ukrajinskom zvaničniku zabranjen ulazak Ukrajinu

Ukrajinski graničar sprečio je Genadija Korbana da uđe u zemlju i oduzeo mu pasoš, naveo je političar u objavi na Fejsbuku u petak. Korban, koji trenutno predvodi snage teritorijalne odbrane Dnjepra, pokušavao je da uđe u Ukrajinu iz Poljske.

„I dalje izgleda kao neka vrsta nesporazuma ili šale. Oduzeli su mi ukrajinski pasoš“, rekao je Korban.

Zvaničnik je pozvao ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da se lično pozabavi „nesporazumom“. Korban je sada navodno zaglavljen na granici Smilnica, jer mu nedostaju dokumenta za povratak u Poljsku. Do sada nije objavljena nijedna zvanična informacija o incidentu od strane graničara ili bilo kojeg drugog organa.

Zastoj na granici dolazi nakon medijskih izveštaja koji sugerišu da je Zelenski izdao tajni dekret kojim je nekoliko istaknutih ukrajinskih državljana oduzeo državljanstvo. Na listi se nalaze ukrajinski oligarh i bivši guverner Dnjepropetrovske oblasti Igor Kolomojski – za koga se veruje da je glavni sponzor predsedničke kampanje Zelenskog 2019. – bivši zamenik Kolomojskog Korban, kopredsednik zabranjene stranke Opoziciona platforma — Za život Vadim Rabinovič i druge ličnosti .

Autentičnost uredbe je, međutim, dovedena u pitanje, s obzirom na to da ukrajinski ustav izričito zabranjuje oduzimanje državljanstva bilo kome. Najviši zvaničnici Ukrajine bili su prilično dvosmisleni po tom pitanju, a Aleksej Danilov, šef ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, nije ni potvrdio ni negirao postojanje dekreta.

„Uredbe, ako sadrže lične podatke, su samo za internu upotrebu. Možda ih nećete videti jer dekreti o državljanstvu sadrže lične podatke. Ne mogu da vam kažem da li će biti objavljeni jer imam sasvim druge dužnosti“, rekao je Danilov za lokalnu TV.

Aferu Korban oštro je kritikovao njegov dugogodišnji saradnik, gradonačelnik Dnjepra Boris Filatov, koji je u objavi na Fejsbuku ocenio odluku o zabrani ulaska u zemlju kao „sitnu“ i „nepristojnu“. Zvaničnik je takođe napravio poređenje između postupaka ukrajinskih vlasti i nacističkih Nemaca, koji su „[Jevrejima] oduzeli državljanstvo na osnovu njihovog rođenja“.