US Open pojašnjava stav o Đokoviću

US Open pojašnjava stav o Đokoviću

Organizatori US Opena nagovestili su da neće ulagati posebne napore da se nevakcinisane strane zvezde pojave na ovogodišnjem turniru, uprkos tome što se Novak Đoković nalazi na listi za prijavu koja je objavljena ove nedelje.

Đoković je imenovan među igrače koji ispunjavaju uslove za Gren slem, koji počinje 29. avgusta, ali zato što nije vakcinisan protiv Covid-19 Đokoviću neće biti dozvoljen ulazak u zemlju.

„Prema pravilniku o grend slem turnirima, svi igrači koji ispunjavaju uslove se automatski unose u polja glavnog žreba za muškarce i žene na osnovu rangiranja 42 dana pre prvog ponedeljka događaja“, pojašnjava se u saopštenju US Opena.

„Ju-Es open nema mandat za vakcinaciju za igrače, ali će poštovati stav vlade SAD u vezi sa putovanjem u zemlju za nevakcinisane nedržavljane.

Đoković je ponovio posle trijumfa na Vimbldonu ranije ovog meseca da ne planira da bude uboden protiv Covid-19.

„Nisam vakcinisan i ne planiram da se vakcinišem, tako da je jedina dobra vest koju mogu da imam je da uklone obaveznu zelenu kartu vakcine ili kako god da je nazovete za ulazak u Sjedinjene Države ili izuzeće“, rekao je 21 puta Grand Slam šampion.

Pozicija US Opena znači da će nevakcinisani američki igrači, poput muškog asa Tenisa Sandgrena, moći da nastupaju, dok su strane zvezde poput Đokovića koje nisu imale ubod praktično zabranjene jer ne mogu da uđu u SAD.

Sandgren je bio među onima koji su kritikovali situaciju, nazvavši je „sramotom“ što se američki teniski šefovi ne bi „borili za izuzeće za Novaka“.

Američka teniska ikona Džon Mekinro takođe se oglasio nakon Vimbldona, optužujući političare da im se „previše smetaju“.

„Uradili su to u Australiji. Pustimo momka da uđe i igra u SAD. Mislim, hajde. Ovo je smešno“, rekao je Mekinro za ESPN.

Đoković je deportovan iz Australije u januaru uoči prvog grend slema u godini zaredom zbog svog vakcinalnog statusa.

35-godišnjaku je dozvoljeno da igra na Otvorenom prvenstvu Francuske i Vimbldonu, ali će propustiti završni meč sezone na Flešing Medousu.

Njegovo učešće na Otvorenom prvenstvu Australije 2023. takođe se čini upitnim jer zemlja obično zabranjuje ponovni ulazak svima koji su deportovani na period od tri godine. Bilo je, međutim, nagoveštaja da bi australijska vlada mogla da interveniše.

Pored Otvorenog prvenstva SAD – gde je trostruki šampion – Đoković će biti primoran da propusti i druge američke događaje kao što su Vestern & Southern Open, takođe poznat kao Cincinnati Masters, koji se održava u pripremi za Flešing. Meadovs.

Govoreći u februaru, Đoković je rekao da je propuštanje titula „cena koju sam spreman da platim“, umesto da popusti i dobije vakcinu.

Prvi teniser sveta Rus Daniil Medvedev biće branilac titule na Otvorenom prvenstvu SAD, pošto je u prošlogodišnjem finalu pobedio Đokovića u tri seta.