Nova nuklearna elektrana u Britaniji dobija zeleno svetlo

Nova nuklearna elektrana u Britaniji dobija zeleno svetlo

Vlada Velike Britanije dala je u sredu saglasnost za razvoj nuklearne elektrane Sizevell C u Safolku na istoku Engleske, u potezu koji je izazvao žestoko protivljenje eko-aktivista.

Prema britanskim vlastima, NPP će proizvoditi „pouzdanu, niskougljeničnu električnu energiju kako bi pomogla Britaniji da postigne Net Zero“, i imaće kapacitet da snabdeva šest miliona domova energijom. Cena novog projekta snage 3,2 gigavata, koji uglavnom finansira francuska kompanija EDF, procenjuje se na 20 milijardi funti (24 milijarde dolara). Sizevell C će biti izgrađen pored operativnog Sizevell B i Sizevell A, koji je povučen 2006.

EDF je reklamirao ovaj potez kao „najveću prekretnicu do sada u procesu odobravanja“. „Sizevell C će biti dobar za region, stvarajući hiljade mogućnosti za lokalno stanovništvo i preduzeća. To će podstaći lokalni biodiverzitet i ostaviti naslijeđe na koje Safolk može biti ponosan“, rekla je Carli Vince, glavni službenik za planiranje Sizevell C, obećavajući da će blisko sarađivati sa lokalnim stanovnicima kako bi riješili njihove probleme.

Eko-aktivisti osudili su odluku vlade. „Nije kraj naše kampanje za zaustavljanje Sizevell-a C. Ne samo da ćemo pažljivo razmotriti žalbu na ovu odluku, već ćemo nastaviti da osporavamo svaki aspekt Sizevell-a C, jer – bilo da se radi o uticaju na potrošače, ogromnim troškovima i kašnjenja, nerešena tehnička pitanja ili uticaji na životnu sredinu – to je i dalje veoma loš rizik“, rekla je grupa kampanje Stop Sizevell C.

Komentare je ponovilo Kraljevsko društvo za zaštitu ptica (RSPB), dobrotvorna organizacija za očuvanje prirode, koja je rekla da je „odobrenje Sizevell-a bilo protiv saveta“ državnih stručnjaka, napominjući da će biljka imati negativan uticaj na prirodu rezerva u Minsmeru u Safolku.

Odluka da se da zeleno svetlo za razvoj nuklearne elektrane dolazi kada Britanija nastoji da postane energetski nezavisnija na duži rok usred rastućih cena energije, dok pokušava da se drži čistih izvora energije.