Pelosi pozvala Blinkena da prizna Rusiju kao sponzora terorizma

Pelosi pozvala Blinkena da prizna Rusiju kao sponzora terorizma

Predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi apelovala je na državnog sekretara Entonija Blinkena da proglasi Rusiju državnim sponzorom terorizma – inače će to učiniti Kongres, piše Politiko pozivajući se na dva izvora.

Prema pisanju lista, Pelosi je upozorila Blinkenu tokom telefonskog razgovora između njih dvojice ranije ove nedelje. Predstavnici Stejt departmenta i Pelosijeve kancelarije odbili su da komentarišu.

Kongres je dao državnom sekretaru ovlašćenje da proglasi drugu državu državnom sponzorom terorizma. Neki članovi Kongresa, međutim, kažu da zakonodavci mogu da donesu zakon kojim priznaju bilo koju zemlju bez doprinosa Stejt departmenta, čime bi sami izvršili pritisak na ruskog predsednika Vladimira Putina.

„Ne postoji pravni razlog zašto Kongres ne bi mogao da usvoji zakon koji efektivno označava Rusiju kao državnog sponzora terorizma“, rekao je pomoćnik demokratskog senatora.

„Donošenje zakona od strane Kongresa je očigledno teži put od odlučnosti sekretara, ali će administraciji dati političko pokriće koje joj je potrebno za povećanje ekonomskog pritiska i antiputinovske retorike“, dodao je on.

Senzor Lindzi Grem (R-Kalifornija) i Ričard Blumental (D-Konneon), na primer, predstavili su u maju nacrt zakona koji bi podvukao stav Senata da je Rusija umešana u terorističke akte, ali u suštini poziva Blinkena da vladajući službenik

Ranije ovog meseca otputovali su u Kijev da promovišu taj potez sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim. Slična rezolucija uneta je i u Predstavnički dom.

Određivanje Rusije kao državnog sponzora terorizma primoralo bi američku vladu da ograniči stranu pomoć, smanji izvoz i prodaju odbrambene robe, uvede kontrolu nad izvozom robe dvostruke namene i još mnogo toga.

Prema Stejt departmentu, to takođe „podrazumeva druge zakone o sankcijama koji kažnjavaju pojedince i zemlje koje su uključene u određenu trgovinu sa zemljama sponzorima“, što znači da će SAD možda morati da prošire svoje sankcije mnogo šire nego na određene ruske sektore. privreda. Sadašnje četiri države koje su SAD označile kao državne sponzore terorizma – Kuba, Severna Koreja, Iran i Sirija – mnogo manje trguju sa svetom od Rusije.

To može objasniti zašto je Stejt department dugo bio skeptičan prema rezultatima tog poteza.

Komitet za međunarodne odnose američkog Senata je rezolucijom pozvao Stejt department da prizna Rusiju kao državnog sponzora terorizma.