Šenžen: „Mobilisati sve resurse“ za suzbijanje širenja COVID-a

Šenžen: „Mobilisati sve resurse“ za suzbijanje širenja COVID-a

ŠENŽEN – Kineski južni megagrad Šenžen obećao je da će „mobilisati sve resurse“ za suzbijanje izbijanja virusa COVID-19 koji se polako širi, naloživši striktno sprovođenje testiranja i provere temperature, kao i zatvaranje zgrada zahvaćenih COVID-om, prenosi Rojters.

Šenžen, sa populacijom od skoro 18 miliona, prijavio je 22 nova slučaja lokalnog prenosa za sredu, a dnevni broj se povećao sa jednocifrenih ranije ovog meseca.

Iako je broj slučajeva i dalje zanemarljiv prema globalnim standardima, spori rast naterao je vlasti u Šenženu da pojačaju budnost, kako bi se pridržavali politike „dinamičke nule“ centralne vlade o suzbijanju epidemija čim se pojave.

Šenžen nije naredio potpuno zatvaranje preduzeća ili strogo ograničavanje kretanja ljudi, ali je zapečatio stambena naselja i zgrade za koje je utvrđeno da su pod većim rizikom. Zvaničnicima je rečeno da svoje mere protiv virusa učine više ciljanim kako bi se izbegli nepotrebni poremećaji u ekonomiji.

Meng Fanli, šef gradske Komunističke partije, rekao je da će Šenžen „mobilisati sve resurse i usvojiti sve mere da brzo eliminiše rizik od širenja zajednice u ključnim oblastima, odlučno preseče lance prenosa i obuzda izbijanje što je pre moguće“.

U saopštenju objavljenom kasno u sredu, Meng je takođe upozorio da će gradska vlada strogo smatrati odgovornim zvaničnike za svaki nemar koji rezultira širenjem virusa.

Od 22 lokalne infekcije u sredu, 13 je pronađeno u okrugu Nanšan u Šenženu, gde se nalaze tehnološki giganti Tencent (0700.HK) i DJI.

U martu, kada je broj slučajeva počeo da raste sa niskih dvocifrenih brojeva, Šenžen je usvojio nedelju dana takozvanog „sporog života“, tokom kojeg su stanovnici prošli više krugova testiranja i uglavnom su ostajali kod kuće, sa jednim članom svakog domaćinstva. svakih nekoliko dana za potrepštine.

To je označilo jedno od najkraćih karantina među gradovima pogođenim COVID-om sa populacijom većom od 10 miliona, i blažim od onog u Vuhanu 2020.

Autobusi i metro u Šenženu su zatvoreni, a poslovi koji nisu od suštinskog značaja su zaustavljeni, dok je zaposlenima rečeno da rade od kuće ili iz zatvorenih kampusa.

Uključujući slučajeve Šenžena, kontinentalna Kina je prijavila 826 novih lokalnih slučajeva COVID-a za 20. jul, od kojih je 148 bilo simptomatskih, a 678 asimptomatskih, saopštila je u četvrtak Nacionalna zdravstvena komisija.

U severnom lučkom gradu Tjenđinu, još dva okruga, sa ukupno više od milion stanovnika, suspendovala su različite prostore za zabavu, nakon sličnih ograničenja COVID-a objavljenih u ponedeljak u dva okruga sa preko 2 miliona stanovnika.

Nije bilo novih smrtnih slučajeva, tako da je u zemlji umrlo 5.226.

Od 20. jula, kontinentalna Kina je potvrdila 228.180 slučajeva sa simptomima – uključujući i lokalne i one među međunarodnim putnicima – od kada je pandemija prvi put udarila u decembru 2019.