Pentagon: SAD ne daju Ukrajini rakete dugog dometa

Pentagon: SAD ne daju Ukrajini rakete dugog dometa

Sjedinjene Države obezbeđuju Ukrajini raketne bacače HIMARS sa dometom od 80 kilometara, izjavio je šef Pentagona Lojd Ostin na brifingu u sredu.

„Domet projektila HIMARS (kojim isporučujemo u Ukrajinu) je 80 kilometara. A ovo je prilično velika udaljenost. Nastavićemo da omogućavamo gađanje udaljenih ciljeva koje oni (Ukrajina) ranije nisu mogli da dostignu i, po mom mišljenju, oni su prilično efikasno pogađali golove“, rekao je on.

Američki ministar odbrane je naglasio da je u stalnom kontaktu sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Oleksijem Reznjikovim i glavnokomandujućim Oružanih snaga generalom Valerijem Zalužnim, a snabdevanje Ukrajine naoružanjem zasniva se na situaciji na ratištu i potrebe Kijeva.

Upitan da pojasni da li se trenutno razmatraju rakete dugog dometa za HIMARS, Ostin je rekao: „Ono što oni (Ukrajina) imaju i sa čime rade im daje veliki potencijal. To će zavisiti od toga kako oni ratuju i šta im potrebe su.“.

Kako je saopšteno, SAD i njihovi partneri i saveznici su se obavezali da će prebaciti više od 20 višecevnih raketnih sistema HIMARS u Ukrajinu, od kojih se 12 već nalazi na ukrajinskoj teritoriji.

Ranije je šef Pentagona Lojd Ostin saopštio da novi paket vojne pomoći Ukrajini, koji će biti objavljen ove nedelje, uključuje još četiri raketna sistema HIMARS i municiju za njih i ranije prebačene haubice.