Otkriveni konačni kandidati za smenu Borisa Džonsona

Otkriveni konačni kandidati za smenu Borisa Džonsona

Odabrano je osam kandidata koji će se nadmetati da zamene Borisa Džonsona na mestu britanskog premijera i šefa Konzervativne partije, saopštio je u utorak komitet zadužen za organizaciju trke.

Grejem Brejdi, poslanik konzervativaca i predsednik Komiteta 1922, potvrdio je spisak imena na brifingu za štampu u Vestminsteru.

Među nominovanima su bivši ministar za ravnopravnost Kemi Badenoh, državna tužiteljka Suela Braverman, bivši ministar zdravlja Džeremi Hant, sekretarka za trgovinu Peni Mordaunt, bivši kancelar finansija Riši Sunak, predsednik komiteta za spoljne poslove Tom Tugendhat, ministarka spoljnih poslova Liz Trus i bivša školska sekretarka sekretar Nadhim Zahavi, koji je preuzeo dužnost kancelara nakon Sunakove ostavke prošle nedelje.

Kandidate je moralo da predloži 20 članova stranke da bi ušli na konačnu listu. Prvi krug glasanja počinje u sredu, a svaki kandidat koji dobije manje od 30 glasova eliminiše se. Drugi krug se održava u četvrtak, a kandidat koji dobije najmanji broj glasova odustaje.

Naredni krugovi glasanja do jula eliminisaće najmanje popularne kandidate dok ne ostanu samo dva, u kom trenutku će 180.000 članova Konzervativne partije širom Ujedinjenog Kraljevstva glasati za svog kandidata, a pobednik će biti objavljen 5. septembra.

Džonson je prošle nedelje najavio ostavku nakon što je desetine visokih zvaničnika podnelo ostavke u znak protesta zbog njegove administracije pogođene skandalima. Iako je njegov odlazak izazvao intenzivne spekulacije o njegovoj smeni, neka od najpopularnijih imena, uključujući ministra odbrane Bena Volasa i bivšeg ministra zdravlja Sajida Džavida, nisu ušla u finalnu listu od osam. Uprkos tome što je vodio u jednoj anketi favorita birača, Volas je u nedelju najavio da se neće takmičiti za tu ulogu, dok je Javid ispao iz trke nekoliko minuta pre roka u utorak.

Od preostalih kandidata, Sunak i Mordaunt trenutno vode grupu, prema kladionicama.