Elena Ribakina govori o ruskom poreklu

Elena Ribakina govori o ruskom poreklu

Nedavno krunisana šampionka Vimbldona Elena Ribakina odgovorila je na pitanja da li sebe smatra proizvodom ruskog tenisa, dok je otkrila da cilja na mesto broj jedan u svetu.

Ova 23-godišnjakinja je postala prvi Gren slem šampion u istoriji koji je predstavljao Kazahstan tokom vikenda pobedivši Onsa Džabeura u All England Clubu i odnela kući 2 miliona funti (2,4 miliona dolara) u novčanom iznosu.

Moskovljanka Ribakina je 2018. godine uzela državljanstvo Kazahstana sa mogućnošću većeg finansiranja, ali je takođe postala prva šampionka u singlu rođena u Rusiji na Vimbldonu od Marije Šarapove 2004. godine.

Na konferenciji za novinare u Nur-Sultanu povodom proslave njenih dostignuća u utorak, gde je pokazala svoj kazahstanski pasoš, Ribakina je zamoljena da napomene da li je bila proizvod ruskog tenisa pre nego što je prešla u Kazahstan, kako je ranije tvrdila Ruska teniska federacija ( RTF) predsednik Šamil Tarpisčev.

„Verujem da sam, naravno, pre svega bila juniorka i nemoguće me je nazvati gotovim proizvodom, jer je prelazak iz juniorske u odraslu profesionalnu karijeru težak“, primetila je Ribakina.

„Pored toga što oko sebe treba da imate dobar tim, ne uspevaju svi uopšte da nastave na profesionalnom nivou. Ali čini mi se da samo retki dođu do nekih visina.

„I ja sam veoma srećna u tom pogledu. Zato se, naravno, ne slažem baš sa takvom frazom“, rekla je ona.

Ovi komentari ponovo su privukli pažnju Tarpiševa, koji je primetio: „Naravno, šta još može da kaže?“

„Trenirala je sa nama 11 godina, [pa] čiji je onda proizvod [ona]?“ pozirao je.

„Neka kaže da nikada nigde nije trenirala i postala šampion…

„Shvatite [da] svako štiti stranu na kojoj je. Ne bih uopšte odgovorio. Nema smisla“, tvrdi Tarpisčev za Championat.

Potpredsednik Teniske federacije Kazahstana (KTF) Jurij Polski je u razgovoru za Match TV rekao da smatra da je „neprikladno koristiti termin ‘proizvod’” jer je „reč o osobi koja nije pečatirana u fabrici, kojoj ste potrebno je pronaći pristup i ključeve.”

„Treneri, pa čak i predsednik saveza su dosta toga uradili. I sama Elena je uradila sjajan posao, kao i njeni roditelji. Zasluge RTF-a u ovom pogledu su minimalne, iako je takmičarsko okruženje Rusije svakako igralo ulogu u ranoj fazi. faze“, priznao je on.

Sada se može pohvaliti prvim grend slemom pod svojim pojasom, Ribakina cilja na prvo mesto na VTA turniru koje trenutno zauzima Iga Sviatek.

Pošto su VTA i ATP oduzeli Vimbldon poene na rang listi zbog zabrane igranja Rusa na turniru, Trijumf Ribakine u Londonu značio je da je ostala na trenutnoj 23. poziciji.

Za samo par dana počinjem da se pripremam za turnire koji će se održati u SAD“, otkrila je ona.

„Ove godine cilj je bio da uđemo u 10 najboljih na svetu. Krajnji cilj je da budem broj jedan. Trudiću se tome i raditi,“ obećala je ona, dok ju je kazahstanski premijer Alihan Smailov odlikovao ordenom Dostik II stepena .