Požar preti džinovskim stablima sekvoje u Josemitiju

Požar preti džinovskim stablima sekvoje u Josemitiju

Sve veći požar u kalifornijskom nacionalnom parku Josemiti nalazi se „u krugu od nekoliko milja“ od čuvenog gaja Mariposa sa ogromnim drvećem sekvoje, kaže zvaničnik parka.

Skot Gediman, glavni portparol parka, rekao je za Si-En-En u nedelju da su plamenovi od požara u Vashburn-u od 1.591 hektara bili „veoma blizu, da su u blizini (šumice)“.

Mariposa Grove je dom za više od 500 džinovskih stabala sekvoje, koja mogu narasti do više od 250 stopa. Šum je osnovan 1857. godine, ali drveće je postojalo mnogo pre toga, a za neka se veruje da su stara više od 2.000 godina.

Gediman je takođe primetio požar na oko milju ili dve od najstarijeg hotela u parku, hotela Vavona, koji je osnovan 1856. godine, navodi se na njegovom sajtu. Zvaničnici parka pozvali su ljude u kampu i zajednici Vavona da se evakuišu.

Požar u Vashburnu počeo je 7. jula i udvostručio se od subote do nedelje, izgorevši u blizini donjeg dela šumarka, rekli su ranije zvaničnici parka. Ukupno 360 vatrogasaca radi na obuzdavanju požara sa zemlje i iz vazduha.

Ekipe takođe rade na zaštiti zajednica otprilike pet milja severno od požara dok se uočavanje nastavlja, rekao je Gediman.

„Vatra je prirodno deo ekosistema, ali ovi požari visokog intenziteta izazivaju štetu koja se dogodila, na primer, u požaru u Kriku i kompleksu TCF prošle godine u Nacionalnom parku Sekvoja“, rekao je Gediman.

Gediman je rekao da je to „strm teren pod velikim šumama“ i da se oslanjaju na vazdušnu i zemaljsku podršku kako bi zaštitili park. „Vazdušna podrška je svakako od pomoći, ali imamo mnogo hitnih ekipa i vatrogasaca na zemlji koji idu da suzbiju vatru. Dakle, to je zaista kopneni i vazdušni napad, koordinirani, koji će nas dovesti do suzbijanje kojem težimo što je pre moguće.“

Vatrogasne ekipe su imale uspeha iza požara, na njegovom izvorištu u blizini oblasti Mariposa Grove, rekao je ranije u nedelju Met Ahearn, šef operativnog odeljenja u kalifornijskom međuagencijskom timu za upravljanje incidentima 13.

„Na vrhu gaja Mariposa, vatra se malo povukla u šumicu“, rekao je Ahern. „Imamo ekipe gore na ovim ivicama, oni su radili liniju ruku od dna, direktnu liniju ruku sve do gore i okolo… Sada moramo da ojačamo polaganjem creva.“

Ahearn je rekao da su hitne ekipe na putu ka tom području i da se očekuje da će površina požara biti ažurirana kasnije u nedelju nakon što se završi obaveštavanje iz vazduha.

U saopštenju objavljenom na InciVeb — sajtu za koordinaciju reagovanja na požar — zvaničnici su rekli da vatra gori na teškom terenu „sa neprestanim teškim gorivom u i oko vatre“.

„Značajna smrtnost drveća od 2013. do 2015. godine ostavila je značajna mrtva goriva koja stoje i mrtva pala goriva. Ovo takođe predstavlja značajne bezbednosne opasnosti za vatrogasce“, navodi se u saopštenju.

Očekuje se da će vreme biti toplije tokom nedelje. Međutim, ožiljci od požara od prošlih požara na oko 1 do 3 milje od perimetra Vashburn Fire pomoći će u usporavanju, rekli su zvaničnici.

Vatrogasci su postavili sistem prskalica oko Grizlija Džina, čuvene sekvoje u Mariposa Groveu, kako bi ga zaštitili od plamena, a zvaničnici parka su rekli da će šuma ostati zatvorena do daljnjeg.

Josemiti je jedan od najposećenijih nacionalnih parkova u SAD, koji privlači više od 3,3 miliona ljudi 2021. Obuhvata skoro 1.200 kvadratnih milja u lancu Sijera Nevade u istočnoj Kaliforniji.
U međuvremenu, kalifornijske ekipe se bore i sa požarom Elektra, koji je spalio više od 4.400 hektara širom okruga Amador i Kalaveras, takođe u Sijera Nevadi, navodi Cal Fire.

Požar je podstakao prvu noćnu operaciju ispuštanja vode helikopterom u sredu, kada je oko 12.000 galona vode bačeno u plamen, rekao je šef vatrogasnog bataljona Kal Isak Sančez za CNN.

„Helikopter je doveden da pomogne u hlađenju i obuzdavanju operacije vatre koja se odigrala ranije popodne“, rekao je Sančez. „Dok je bio dodeljen ovoj operaciji, helikopter je identifikovao dodatna područja u kojima je vatra prešla preko zaštitnih linija i bio u mogućnosti da pomogne u njihovom potpunom gašenju i obuzdavanju.

Zapadne SAD su poslednjih godina opustošene šumskim požarima, pogoršanim uslovima suše povezanim sa klimatskim promenama. Samo u Kaliforniji, više od 2,5 miliona hektara je uništeno u skoro 9.000 požara prošle godine, prema Cal Fire-u.

Prošlog meseca, zvaničnici u južnoj Kaliforniji rekli su da se pripremaju za još jedno izazovno leto i jesen zbog nedostatka vatrogasnih ekipa i povećanog obima posla.

Pretnja nije ograničena na Kaliforniju. Robert Garsija, šef vatrogasne službe američke Šumske službe za Nacionalnu šumu Anđelesa, rekao je da su letnji meseci počeli „zabrinjavajuće“. Resursi za gašenje požara mobilišu se od marta u Arizoni i Novom Meksiku, gde je Black Fire upravo postao drugi najveći požar u državi u istoriji.

„Južna Kalifornija obično ima požarnu sezonu od kraja juna, a zatim do jeseni“, rekao je Garsija za CNN prošlog meseca. „Ali sada vidimo aktivnost tokom cele godine.“