Izrael će ispitati izveštaje o decenijama starom grobu

Izrael će ispitati izveštaje o decenijama starom grobu

Izraelski premijer Jair Lapid rekao je u nedelju da će njegova kancelarija istražiti izveštaje o masovnoj grobnici u centralnom Izraelu u kojoj se nalaze tela egipatskih komandosa koji su ubijeni tokom rata na Bliskom istoku 1967. godine, piše Rojters.

Lapidova kancelarija saopštila je da je egipatski predsednik Abdel Fatah al-Sisi pokrenuo to pitanje u pozivu nakon što su dva izraelska lista objavila izveštaje svedoka koji sugerišu da postoji neobeležena grobnica u blizini Latruna, oblasti između Jerusalima i Tel Aviva gde se izraelska vojska borila protiv egipatskih vojnika pre decenija.

Novine Iedioth Ahronoth i Haaretz objavile su arhivski materijal i intervjue sa stanovnicima koji pričaju o tome kako su desetine egipatskih vojnika poginulih u bici tamo sahranjene.

„Egipatski predsednik je podigao izveštaj o kolektivnoj grobnici egipatskih vojnika tokom Šestodnevnog rata (1967),” saopštila je Lapidova kancelarija.

Izraelski lider je, kako se navodi u saopštenju, uputio svom vojnom sekretaru „da detaljno ispita ovo pitanje i da ažurira egipatske zvaničnike“.

Posle još jednog rata 1973. godine, Izrael i Egipat su 1979. potpisali mirovni sporazum. To je prvi put koji su potpisali sa jednom arapskom zemljom i Izrael ga smatra kamenom temeljcem svoje bezbednosti.