Ubijen zvaničnik brazilske opozicione stranke

Ubijen zvaničnik brazilske opozicione stranke

Lokalnog zvaničnika brazilske levičarske opozicione Radničke partije (PT) ubio je u subotu federalni zatvorski čuvar uzvikujući podršku desničarskom predsedniku Žaru Bolsonaru, navodi se u izveštaju državne civilne policije i svedoku, prenosi Rojters.

Marselo Arruda, opštinski stražar i zvaničnik PT, proslavljao je rođendansku zabavu u gradu Foz de Iguaku na jugu Brazila, u državi Parana, kada je Horhe Žoze da Roša Guaranjo ušao na događaj i ubio ga.

Arruda, koji je takođe bio naoružan, uzvratio je pucanjem i ubio Gvaranja, navodi se u saopštenju PT.

Smrt njih dvojice nagoveštava loše pred izbore u oktobru za koje mnogi očekuju da će postati veoma teški u politički polarizovanom Brazilu. Ljevičarski bivši predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva je predsjednički kandidat PT-a i trenutno vodi Bolsonara u anketama.

Bolsonaro, koji se dugo bunio protiv Lule i njegovih levičarskih saveznika, izneo je ideju da ne prihvati bilo kakav izborni gubitak, navodeći neosnovane tvrdnje o izbornoj prevari i problemima sa široko poštovanim elektronskim sistemom glasanja u Brazilu.

Prema izveštaju državne civilne policije i svedoku koji je razgovarao sa Rojtersom, Gvaranjo se pojavio na zabavi nepozvan, uperivši pištolj, uzvikujući uvrede na račun prisutnih i reči podrške Bolsonaru.

Aluizio Palmar, novinar na zabavi, rekao je za Rojters da je stigao jedan čovek i počeo da viče u znak podrške Bolsonaru, opisujući ga kao „legendu“.

Prema Palmaru, čovek je otišao, ali se vratio oko 15 ili 20 minuta kasnije, uperivši pištolj u Arrudu.

Arruda mu je naredio da stane, identifikujući se kao pripadnik snaga bezbednosti.

Obojica muškaraca su zatim otvorili vatru, ubivši jedan drugog, navodi se u saopštenju PT, policijskom izveštaju i slikama sigurnosnih kamera u lokalnim medijima.

„Jutros je preminuo još jedan dragi drug, žrtva netolerancije, mržnje i političkog nasilja“, rekla je nacionalna predsednica PT Gleisi Hofman u saopštenju.

Bolsonarova kancelarija nije odmah odgovorila na zahtev za komentar.