Plivačica planira da prepliva 1448 kilometara za 3 meseca

Plivačica planira da prepliva 1448 kilometara za 3 meseca

Prošle godine, Jasmin Harison je postala najmlađa žena koja je sama preveslala Atlantik – uprkos skoro potpunom nedostatku prethodnog iskustva. Ovog meseca, 22-godišnjakinja iz Thirska u Severnom Jorkširu kreće u novi izazov, čineći putovanje od Land’s Enda u zapadnom Kornvolu do Džona o’ Grotsa u severoistočnoj Škotskoj, ne biciklom, planinarenjem ili čak trčanjem, već plivanjem. Očekuje se da će putovanje od 1448 kilometara trajati tri meseca. Harison će raditi sa plimama, plivati po dva bloka po šest sati svakog dana, spavati na jahti i koristiti GPS praćenje da započne svaku sesiju tamo gde se poslednja završila.

Taj podvig je učinjen dva puta ranije, 2013. i 2018. godine, ali bi Harison postala prva žena koja je to postigla. Dok je počela trku Talisker Atlantic Challenge sa minimalnim potrebnim iskustvom od 120 sati (i ušla je u čamac na vesla tek godinu dana pre nego što je krenula sa Kanarskih ostrva), Harison je profesionalni instruktor plivanja. „Znala sam da želim da se bavim plivanjem za svoj sledeći izazov jer sam to radila ceo život“, kaže ona.

Ipak, nakon što je 1. jula krenula sa Lends Enda, jaki vetrovi su usporili napredak i jedan od njenih kajakaša se prevrnuo — Harison je priznala da je prvi dan bio „malo katastrofa“. Kasnije tokom nedelje bila je prinuđena da sačeka u Padstouu dok su popravke bile obavljene na jahti i nakon šest dana prešla je 67 kilometara.

Iako je uverena u plivanje, Harison kaže da će glavni izazovi biti suočavanje sa efektima slane vode na njenu kožu, mokro odelo koje joj trlja vrat i ubode meduza. Ros Edglei, koji je preplivao rutu 2018., prijavio je da pati od „slanog jezika“ („Shvatio sam da je nešto loše kada sam se probudio sa komadićima toga na jastuku“, rekao je kasnije), i morao je da umota vrat lepljivom trakom.