Arizona zabranila snimanje policajaca iz neposredne blizine

Arizona zabranila snimanje policajaca iz neposredne blizine

Arizona je usvojila zakon koji zabranjuje stanovnicima da snimaju policajce iz neposredne blizine, uz nekoliko izuzetaka, prijeti prekršajnim prijavama za prekršioce.

Republikanski guverner Doug Ducei potpisao je zakon u petak, nakon što ga je ranije ove godine predstavio njegov kolega član GOP-a John Kavanagh, državni predstavnik koji je insistirao da je „nerazumno, nepotrebno i nesigurno“ snimanje organa za sprovođenje zakona iz krupnog plana.

Predviđena da stupi na snagu u septembru, ova mera čini da je „nezakonito da osoba svesno snimi video-snimku aktivnosti organa za sprovođenje zakona“ sa udaljenosti manje od 8 stopa, iako će prekršiocima biti dozvoljeno jedno upozorenje pre nego što budu kažnjeni.

Novi zakon, međutim, ima nekoliko upozorenja, jer dozvoljava pojedincima koji su i sami podvrgnuti policijskom ispitivanju da snimaju sa bliže udaljenosti, kao i onima u vozilima tokom zaustavljanja saobraćaja ili drugim manjim zatvorenim prostorima na privatnom posedu, sve dok to rade ne ometaju „zakonite policijske radnje“.

Definicija državne vlade za „aktivnost sprovođenja zakona“ uključuje svako ispitivanje osumnjičenog, hapšenja, kao i slučajeve u kojima policajci imaju posla sa „emotivno poremećenom ili neurednom osobom“.

Prema projektu First Amendment Vatch Univerziteta u Njujorku, više od polovine američkog stanovništva živi u državama u kojima su sudovi priznali pravo da snimaju policiju, mnogi zaključuju da je to ustavom zaštićena aktivnost. Arizona je među tim državama, potencijalno postavljajući teren za pravna osporavanja novog zakona.

U februaru, Nacionalna asocijacija foto-fotografija i 23 druge organizacije za građanske slobode i novinarske organizacije napisale su otvoreno pismo u kojem osuđuju nacrt zakona, koji je u to vreme predlagao veću granicu od 15 stopa.

„Izuzetno smo zabrinuti što ovaj jezik krši ne samo klauzule o slobodi govora i štampe iz Prvog amandmana, već je i u suprotnosti sa ’jasno utvrđenim pravom’ da se fotografišu i snimaju policajci“, navodi se u pismu i dodaje da je takvo pravo je kodifikovan bezbroj puta u sudskim odlukama širom zemlje.