Muškarac uhapšen zbog pretnje visokom zvaničniku Kolorada

Muškarac uhapšen zbog pretnje visokom zvaničniku Kolorada

Policija države Kolorado uhapsila je čoveka optuženog da je pretio najvišem izbornom zvaničniku te države, pokazuju sudski zapisi u petak, što je prvo takvo pritvaranje otkako su vlasti prošle godine počele da jačaju zakone o pretnjama u vezi sa izborima.

Kirk Verc, 52, uhapšen je u sredu uveče i smešten u zatvor Denvera, pokazuju zapisi. On se suočava sa krivičnom optužbom za „odmazdu“ protiv izabranog zvaničnika.

Ujutro 30. juna, kancelarija državnog sekretara Jene Grisvold je primila pretnju od pozivaoca, navodi Grisvoldova kancelarija.

„Hej, imam poruku za sekretara i želim da je prosledite: anđeo smrti dolazi po nju u ime Isusa Hrista“, saopštila je Grisvoldova kancelarija.

Hapšenje je prvo zbog pretnje u vezi sa izborima otkako su poslanici Kolorada u maju 2021. usvojili zakon koji kriminalizuje odmazdu prema izabranim zvaničnicima.

Državni zvaničnici su ove godine dodali dodatnu zaštitu nakon Rojtersove serije istraživačkih izveštaja koji dokumentuju talas pretnji i uznemiravanja izbornih zvaničnika širom zemlje od strane pristalica lažnih tvrdnji bivšeg predsednika Donalda Trampa da su izbori 2020. pokradeni.

Grisvold, demokrata, rekao je u saopštenju da se pretnje koriste za zastrašivanje izbornih zvaničnika „u pokušaju da se destabilizuje demokratija“.

„Talas nasilnih pretnji upućenih izbornim zvaničnicima i radnicima širom okruga je izuzetno zabrinjavajući“, dodao je Grisvold.

Verc nije imao advokata naveden u sudskim dokumentima i pokušaji da se s njim kontaktiraju bili su neuspešni.

Karolin Tajler, direktorka za komunikacije Okružnog tužioca Denvera, rekla je da nije odmah u stanju da pruži smernice za kaznu sa kojom bi Verc mogao da se suoči.