Čovek sa Floride optužen za prodaju lažne Cisco opreme

Čovek sa Floride optužen za prodaju lažne Cisco opreme

Američki tužioci su u petak objavili da su uhapsili čoveka na Floridi optuženog za uvoz falsifikovane Cisco mrežne opreme koja bi, ako bi bila autentična, vredela više od milijardu dolara i preprodaju lažnih proizvoda na Amazon.com, eBai-u i drugde.

Onur Aksoi, 38, iz Majamija, navodno je radio sa dobavljačima u Kini i Hong Kongu od 2013. do 2022. na uvozu desetina hiljada lažnih uređaja preko najmanje 19 entiteta u Nju Džersiju i Floridi pod nazivom Pro Netvork.

Kancelarija američkog tužioca u Nju Džersiju, koja je objavila hapšenje, rekla je da je Aksoi zatim preprodao uređaje nesvesnim kupcima, pri čemu je poreklo uređaja bilo prikriveno lažnim Cisco etiketama, ambalažom i dokumentacijom.

Prema optužnici, ta šema je donela oko 100 miliona dolara prihoda i nekoliko miliona dolara nezakonite dobiti za Aksoja, koji je navodno kupio lažne uređaje za čak 99% manje od Ciscovih preporučenih maloprodajnih cena.

Kompanija Cisco Sistems Inc (CSCO.O) poslala je najmanje sedam pisama o prekidu i odustajanju Aksoju, koji je kao odgovor tražio da njegov advokat u to vreme dostavi falsifikovane fakture najmanje dva puta, navodi se u optužnici.

Amazon (AMZN.O) i eBai (EBAI.O), u međuvremenu, blokirali su brojne izloge nakon što su od kupaca i Ciscoa primili žalbe na falsifikovanje, dodaje se u optužnici.

Advokat koji zastupa Aksoja u krivičnom predmetu nije odmah odgovorio na zahteve za komentar.

Cisco, sa sedištem u San Hozeu u Kaliforniji, nije odmah odgovorio na slične zahteve.

Aksoi je optužen za 11 tačaka krivičnih dela, uključujući prevaru pošte, žičanu prevaru, trgovinu falsifikovanom robom i zaveru. Za svaku tačku predviđena je maksimalna zatvorska kazna od pet do 20 godina.