Kina održava borbene vežbe oko Tajvana tokom posete američkog senatora

Kina održava borbene vežbe oko Tajvana tokom posete američkog senatora

Kineska vojska saopštila je u petak da je nedavno održala zajedničke vežbe borbene gotovosti, patrole i borbene vežbe u moru i vazdušnom prostoru oko Tajvana, pošto je visoki američki senator posetio Tajpej na sastanku sa predsednikom Cai Ing- ven, preneo je Rojters.

Kina, koja tvrdi da je Tajvan sopstvenu teritoriju, ogorčena je na bilo koji oblik zvanične interakcije između američkih i tajvanskih zvaničnika i rutinski opisuje Tajvan kao najosetljivije i najvažnije pitanje u svojim odnosima sa Vašingtonom.

Vežbe, koje je najavila Istočna pozorišna komanda Narodnooslobodilačke armije, organizovane su kao odgovor na „dosluge i provokacije“ Sjedinjenih Država i Tajvana, rekao je portparol kineskog ministarstva odbrane Vu Ćjan u saopštenju.

Nekoliko kineskih borbenih aviona prešlo je u petak srednju liniju Tajvanskog moreuza u severnom delu plovnog puta, rekao je za Rojters tajvanski izvor upućen u to pitanje, dodajući da letelica nije ušla u vazdušni prostor Tajvana.

Izvor je rekao da je retkost da kineski avioni pređu nezvanični tampon, posebno sa severozapada Tajvana.

Avion je „preleteo pravo preko” srednje linije, a zatim „kružio” izvodeći taktičke operacije, rekla je osoba, dodajući tajvanske borbene avione da presreću kineske avione.

„Bila je to jasna poruka provokacije“, rekla je osoba, navodeći posetu Tajpeju u petak američkog senatora Rika Skota, visokog republikanca koji predsedava Nacionalnim republikanskim senatorskim komitetom i sedi u Komitetu za oružane snage Senata.

Tajvanske vazduhoplovne snage saopštile su da imaju „potpuno razumevanje“ situacije u toj oblasti i da „aktivno“ brane nacionalnu bezbednost. Nije elaborirano.

Kineski portparol Vu rekao je da je Skotova poseta Tajvanu ozbiljno potkopala kinesko-američke odnose i eskalirala tenzije u Tajvanskom moreuzu.

„Narodnooslobodilačka armija Kine je u svakom trenutku spremna za rat i preduzeće sve neophodne mere da odlučno osujeti mešanje spoljnih sila i secesionističke pokušaje ’nezavisnosti Tajvana‘ i odlučno odbrani nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet.

Posle sastanka sa predsednikom Caijem u Tajpeju u petak, Skot je rekao novinarima da veruje da se „svet promenio“ nakon akcija ruskog predsednika Vladimira Putina u Ukrajini.

„Svi moramo da se stavimo u poziciju da možemo da budemo sigurni da branimo slobodu u koju svi verujemo“, rekao je on. „Mislim da bi bilo od pomoći da Tajvan učestvuje u RIMPAC-u i nadam se da će se to desiti u budućnosti.

Vežba Rub Pacifika, poznata kao RIMPAC, najavljuje se kao najveća svetska međunarodna pomorska vežba, a poslednja je počela krajem prošlog meseca sa 26 zemalja koje učestvuju u vežbama oko Havaja i južne Kalifornije.

Tajvanska vlada osudila je pojačani vojni i politički pritisak Kine da pokuša da primora ostrvo da prihvati kineski suverenitet, rekavši da samo njegovih 23 miliona ljudi može odlučiti o njihovoj budućnosti.

Tajvan će nastaviti da blisko sarađuje sa Sjedinjenim Državama kako bi zajednički zaštitio stabilnost i prosperitet indo-pacifičkog regiona“, rekao je Cai Skotu.

Tenzije između SAD i Kine su visoke oko brojnih pitanja, uključujući Tajvan, Južno kinesko more, trgovinske tarife i kinesko odbijanje da otvoreno kritikuje ruskog lidera Putina zbog rata u Ukrajini.

Američki državni sekretar Entoni Blinken trebalo bi da se sastane sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vang Jijem u subotu na sastanku ministara spoljnih poslova G20 na Baliju.