U Britaniji nezvanično počele partijske trke za smenu Džonsona

U Britaniji nezvanično počele partijske trke za smenu Džonsona

Šef izabranog komiteta za spoljne poslove Donjeg doma Donjeg parlamenta Tom Tugendhat, državni tužilac Suela Braverman i bivši ministar za Bregzit Stiv Bejker postali su poslednji konzervativci koji su izrazili želju da se takmiče za mesto lidera stranke i britanskog premijera, prenosi Bi-Bi-Si.

Raspored izbora konzervativaca trebalo bi da bude odobren sledeće nedelje, a očekuje se da će novi premijer stupiti na dužnost do septembra. Ali nezvanično, partijske trke su već počele.

Tugendhat je započeo svoju kampanju obećavajući smanjenje poreza i „novu energiju i ideje“ za vladu u Dejli telegrafu u petak.

Da će se kandidovati za funkciju potvrdio je i državni tužilac Braverman.

Bivši ministar za Bregzit Bejker rekao je da ozbiljno razmišlja da se kandiduje nakon što su ga drugi ljudi zamolili.

Sajid Džavid, bivši ministar zdravlja, sekretar za transport Grant Šeps, ministarka spoljnih poslova Liz Trus, bivši kancelar Riši Sunak i bivši ministar spoljnih poslova Džeremi Hant su takođe potencijalni kandidati.

U međuvremenu, britanski ministar odbrane Ben Volas je izraziti favorit među članovima Konzervativne stranke da postane sledeći premijer, prema anketi IouGova. Kako prenose mediji, Volas razmišlja da se kandiduje za funkciju sa svojom porodicom.

Džonson je u četvrtak podneo ostavku nakon dva dana očajničkih pokušaja da zadrži vlast nakon poplave ostavki. Planira da ostane na mestu premijera sve dok do jeseni ne bude izabran njegov naslednik.