Ukrajina predlaže stvaranje univerzalnog alata za nadoknadu štete

Ukrajina predlaže stvaranje univerzalnog alata za nadoknadu štete

Ukrajina je ponudila da zaključi multilateralni sporazum o stvaranju univerzalnog instrumenta za naknadu štete.

To je, kako prenosi „Evropska istina“, izjavila zamenica ministra pravde Irina Mudra u četvrtak na brifingu u Medija centru „Ukrajina“.

Ona je dala preliminarnu procenu štete i razaranja koje je Ukrajina pretrpela zbog ruske invazije – reč je o više od 600 milijardi dolara, uključujući više od 100 milijardi dolara štete zbog uništavanja infrastrukture.

„Imovina države agresora, koja se nalazi u različitim jurisdikcijama, mora biti konfiskovana i naplaćena za plaćanja Ukrajini i Ukrajincima. Trenutno nijedan pravni forum ne obezbeđuje punu nadoknadu izgubljene štete, postojala je potreba da se stvori nešto novo“, rekla je Mudra.

Ona je dodala da Ukrajina kao jedan od delotvornih mehanizama predlaže zaključivanje međunarodnog multilateralnog sporazuma o naknadi štete.

„Biće stvorena kompenzaciona komisija koja će razmatrati zahteve za obeštećenje. Takođe će se stvoriti fond koji će akumulirati svu ovu imovinu Rusije i pomoći Putinovog režima. Međunarodni ugovor će predvideti sprovođenje odluke takve komisije“, dodala je zamenica ministra pravde.

Fond će biti popunjen blokiranom imovinom Rusije, koja iznosi više od 350 milijardi dolara, sredstvima ruskih oligarha i biznisa.

Irina Mudra je podsetila da je Kanada već dozvolila konfiskaciju imovine lica umešanih u kršenje međunarodnog prava i ljudskih prava, a SAD i zemlje Evropske unije aktivno razgovaraju o mehanizmima konfiskacije i zamrzavanja te imovine.

Dan ranije je postalo poznato da šef britanskog ministarstva spoljnih poslova Liz Trus podržava ideju da se zamrznuta ruska imovina oduzme i prenese žrtvama ruskog rata u Ukrajini.