Presuda policajacu za smrt Džordža Flojda sledeće nedelje

Presuda policajacu za smrt Džordža Flojda sledeće nedelje

Bivši policajac Mineapolisa Derek Šovin biće osuđen kasnije ove nedelje zbog kršenja građanskih prava Džordža Flojda tokom hapšenja koje se završilo Flojdovim ubistvom.

Šovin, koji je već osuđen na 22-1/2 godine zatvora za namerno ubistvo drugog stepena, trećestepeno ubistvo i ubistvo iz nehata od strane državnog suda, izjasnio se krivim po saveznim optužbama za građanska prava u decembru.

Nakon što je primio izveštaje da je osumnjičen da je izdao falsifikovanu novčanicu, policajac Šovin je u maju 2020. priveo Flojda, crnca, tako što mu je kleknuo na vrat dok su ga trojica policajaca posmatrala. Incident je doveo do Flojdove smrti i izazvao talas masovnih protesta širom nacije i sveta.

Federalni tužioci pozvali su Šovina da se suoči sa 25 godina iza rešetaka u predmetu za građanska prava, koji će služiti istovremeno sa državnom kaznom. Branioci nisu objavili svoje dokumente o kazni.

Krajem prošlog meseca, sudija okruga Hennepin, Minesota, ponovo je odložio suđenje dvojici bivših policajaca Mineapolisa koji su optuženi zajedno sa Šovinom u tom slučaju.