Poslanik Torijevaca suspendovan iz stranke zbog optužbi za napad

Poslanik Torijevaca suspendovan iz stranke zbog optužbi za napad

Kris Pinčer, bivši zamenik šefa Torijevaca optužen za napad na dvojicu muškaraca, suspendovan je u petak iz Britanske konzervativne partije do istrage.

Nakon jednog dana sve većeg pritiska od strane visokih torijevaca i opozicionih poslanika, premijer Boris Džonson je bio primoran da skine partijski bič sa Pinčera, bliskog saveznika, zbog navodnog incidenta u sredu u Karlton klubu, mestu u centru Londona.

Portparol Krisa Hiton-Harisa, šefa Konzervativne stranke, rekao je da je Pinčer suspendovan nakon što je pritužba na njegovo ponašanje upućena Nezavisnoj šemi za žalbe i žalbe (ICGS).

Navodi će sada biti istraženi nezavisno od Konzervativne stranke. ICGS može preporučiti dalju akciju protiv svakog poslanika.

Pinčer je podneo ostavku iz vlade u četvrtak uveče nakon što je priznao da je „osramotio sebe i druge ljude“ nakon što je „previše“ popio.

Džonson se u početku opirao suspendovanju Pinčera nakon što su njegovi saveznici sugerisali da je „učinio pravu stvar“ priznajući nedolično ponašanje i dajući ostavku sa funkcije zamenika šefa.

Ali dva visoka konzervativna poslanika pozvala su da Pinčer bude suspendovan iz stranke. Bivši ministri Caroline Nokes, predsedavajuća komiteta za žene i ravnopravnost u Donjem domu, i Karen Bredli, predsednica komiteta Commons procedure, pozvale su na „politiku nulte tolerancije“ na seksualno nedolično ponašanje.

U pismu Hiton-Harisu, poslanici su pozvali na „temeljnu istragu“, dodajući: „Svakome ko je predmet takve istrage ne bi trebalo dozvoliti da sedi kao poslanik konzervativaca i predstavlja stranku u bilo kom svojstvu“.

Angela Rainer, zamenica lidera laburista, rekla je da su premijera „vukli nogama i vrištali da preduzme bilo kakvu akciju“. O Džonsonu je dodala: „Ne može mu se verovati da će uraditi pravu stvar. Ceo ovaj skandal je još jedan dokaz njegove užasne presude.”

Visoki torijevci su takođe kritikovali premijera što ranije nije delovao odlučno protiv Pinčera. „Boris je još jednom pokušavao da odbrani jednog od svojih bliskih saveznika od neodbranjivog. Svima je bilo očigledno da je trebalo da bude suspendovan čim je podneo ostavku na funkciju bičeva“, rekao je jedan ministar.

Ako istraga dovede do toga da Pinčer bude suspendovan iz Donjeg doma, mogao bi se suočiti sa peticijom za opoziv, što bi izazvalo dopunske izbore u njegovoj izbornoj jedinici Tamvort u Stafordširu, gde je obezbedio većinu od 19.634 laburista na izborima 2019. godine. Najmanje 10 odsto njegovih birača trebalo bi da potpiše peticiju za glasanje.

Pinčerova suspenzija je usledila nakon niza takozvanih optužbi za ljigavost koji su potkopali Džonsonovu vladu poslednjih meseci. Nil Periš je bio primoran da se povuče sa mesta poslanika za Tiverton i Honiton u aprilu nakon što je priznao da je gledao pornografiju u Donjem domu.

Pariš je u petak kritikovao stranku zbog „dvostrukih standarda“ nakon što nije uspela da odmah skine bič sa Pinčera.

Poslanik Torijevaca za Vakefield, Imran Ahmad Khan, osuđen je za seksualni napad na tinejdžera u maju i takođe je bio primoran da da otkaz. Stranka je izgubila oba naknadna izbora nakon reakcije birača.

Pinčer je ove godine imenovan na mesto zamenika glavnog biča kao deo napora da se ojača Džonsonova pozicija kao premijera, i bio je ključni deo napora da se spreči izazov liderstva.

Prema novinama The Sun, koji su prvi objavili priču, Pinčer je navodno napao dvojicu gostiju u sredu uveče nakon opijanja.

Ovaj 52-godišnjak je prethodno bio primoran da podnese ostavku kao pomoćni bič 2017. nakon što je bivši kandidat Torijevaca naveo da je napravio neželjene avanse. Nakon unutrašnje partijske istrage, Pinčer je očišćen od zloupotrebe i 2018. se ponovo pridružio vladi, koju je tada vodila Tereza ​​Mej, kao zamenik glavnog biča.