Ukrajina preuzela kontrolu nad Zmijskim ostrvom

Ukrajina preuzela kontrolu nad Zmijskim ostrvom

Rusija kaže da je evakuisala svoje vojnike stacionirane na Zmijskom ostrvu, ukrajinskoj ispostavi u Crnom moru koju je Rusija napala krajem februara.

Zmijsko ostrvo, takođe poznato kao ostrvo Zminji, je strateška ispostava na južnim obalama Ukrajine koja je poprimila herojske razmere u borbi Ukrajine protiv Rusije nakon što su ukrajinski vojnici odbili da predaju ostrvo u februarskoj bici.

Južne snage Ukrajine su poslednjih dana napale ostrvo kako bi uništile ruske ispostave. Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je napustilo ostrvo kao „gest dobre volje“.

Ruske snage su otišle nakon što je Ukrajina rekla da je artiljerijom bombardovala ostrvo preko noći.

„Ne mogavši da izdrže vatru naše artiljerije, raketnih i vazdušnih udara, okupatori su napustili Zmijsko ostrvo“, rekao je u video govoru na Fejsbuku šef ukrajinskih oružanih snaga Valerij Zalužni.

Rusko povlačenje sa Zmijskog ostrva je strateška pobeda za Ukrajinu i podsticaj moralu jer resursi ponestaju na istoku, gde Rusija pokušava da zauzme više teritorije.

Rusija je uspela da blokira ključne ukrajinske crnomorske luke, sprečavajući izvoz kritičnih namirnica, uključujući žito. Ukrajinska kontrola nad Zmijskim ostrvom daje ukrajinskim oružanim snagama šansu da ometaju ruske brodske puteve u Crnom moru i oslabe rusko držanje na južnoj ukrajinskoj zemlji.

Ostrvo je prvobitno okupirala Rusija krajem februara u bici koja je postala međunarodno poznata kada su ukrajinski vojnici odbili da se predaju uprkos pozivima ruskog ratnog broda Moskva da odlože oružje.

Zvuk u kojem su Moskvi rekli: „Ruski ratni brod, idi jebi se!“ postao viralan nakon što ga je javno podelio portparol ukrajinske vlade. U aprilu su ukrajinske snage potopile Moskvu.

Ukrajinski vojnici stacionirani na Zmijskom ostrvu bili su nakratko zatočeni pod ruskom okupacijom, ali su oslobođeni u martu kao deo razmene zarobljenika.