Aktivisti protiv nafte se lepe za Van Gogovu sliku

Aktivisti protiv nafte se lepe za Van Gogovu sliku

Grupa klimatskih aktivista Just Stop Oil upala je u četvrtak u galeriju Courtauld u Londonu, zalepivši se za sliku Vincenta Van Goga. Dvojica aktivista ciljala su sliku iz 1889. „Drveće breskve u cvetu“.

Aktivisti su zalepili dlanove za okvir slike, očigledno želeći da izbegnu oštećenje samog remek-dela. Nije odmah bilo jasno da li su aktivisti koristili lepkove na bazi nafte za svoj štos.

Dvojica aktivista su potom pozvali vladu Velike Britanije da okonča nove projekte fosilnih goriva. Grupa je takođe u saopštenju navela da je akcija usmerena na muzeje trebalo da okupi „umetničke institucije da im se pridruže u građanskom otporu“.

Taj štos je izazvao žestoku reakciju policije, sa više policajaca koji su stigli na lice mesta da odvoje demonstrante od okvira slike i privedu ih, pokazuju snimci koje je grupa podelila na društvenim mrežama.

Protest dolazi dan nakon što je grupa izvela sličan trik u Galeriji i muzeju Kelvingrov u Glazgovu. Aktivisti su ciljali na sliku Horatia McCullocha iz 19. veka, „Moje srce je u visoravnima“, a dve su se zalepile za njen okvir. Drugi aktivisti su sprejom ofarbali zidove muzeja sloganom „Samo zaustavi naftu“. Sve u svemu, pet aktivista je na kraju uhapšeno zbog akcije grupe u Glazgovu.