Savet bezbednosti UN raspravlja o ukrajinskoj krizi

Savet bezbednosti UN raspravlja o ukrajinskoj krizi

Rusija ne gađa civile u Ukrajini i nije napala tržni centar u Kremenčugu, rekao je izaslanik Moskve pri UN Savetu bezbednosti u utorak. Ambasador Dmitrij Poljanski rekao je da se tržni centar zapalio zbog eksplozije oružja i municije sa Zapada, uskladištenih u obližnjoj fabrici i namenjenih za granatiranje civila u Donbasu, što ga čini legitimnim vojnim ciljem.

On je takođe kritikovao Savet bezbednosti UN zbog kršenja protokola i dozvoljavanja ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom da se obrati Savetu putem video-linka, nakon što je odbio takav zahtev Centralnoafričke Republike.

„U stvarnosti, nije bilo štrajka u tržnom centru“, rekao je Poljanski savetu, dok je Rusija gađala skladište u susednoj fabrici „Kredmaš“. Oružje i municija koji su tamo uskladišteni bili su namenjeni frontu, gde je ukrajinska artiljerija bombardovala civile Donbasa kao i godinama, bez prigovora UN, dodao je on. „Ruski udar je to zaustavio.

Poljanski je istakao da su ukrajinski mediji jasno prikazali slike netaknute robe u tržnom centru „Amstor“, kao i prozore obližnjih stambenih zgrada koji nisu popucali. On je rekao da je požar izazvan eksplozijama municije koju je isporučio Zapad u Kredmašu.

Izaslanik Moskve optužio je Ukrajinu da vodi propagandni rat, koristeći lažne i laži kao što su „Zmijsko ostrvo 13“ ili „Duh Kijeva“ za kampanju za dodatno oružje i finansijsku pomoć sa Zapada. Stvarna svedočenja civila iz Donbasa pokazuju da oni krive samo ukrajinsku vojsku, koja se razmešta oko stambenih kuća i koristi civile kao živi štit, tvrdi Poljanski.

Sednicu za utorak sazvala je Albanija, država članica NATO koja takođe predsedava Savetom bezbednosti UN do kraja juna. Neposredni uzrok bio je incident od ponedeljka u Kremenčugu, gde Kijev tvrdi da je ruski projektil pogodio mirni tržni centar – iako su čak i ukrajinski mediji priznali uništenje susednog industrijskog objekta.

Otvorila ga je Rosemari DiCarlo, američka diplomata koja trenutno radi kao podsekretar UN-a za politička pitanja i pitanja izgradnje mira. Ona je rekla da ruska vojska „sravnjuje” čitave gradove u Ukrajini i opisala incident u Kremenčugu u ponedeljak kao „jedan od najšokantnijih napada u sukobu”.

Glavni govornik je, međutim, bio Zelenski. Pojavljujući se putem video-linka – u čemu je Poljanski prigovorio kao kršenje protokola – ukrajinski predsednik je još jednom zahtevao od UN da proglase Rusiju „terorističkom državom“, da je izbace iz Saveta bezbednosti i Generalne skupštine i da formira međunarodni tribunal upravo kao za genocid u Ruandi.

„Lišite moći terorističku državu!“ rekao je veću.

Zelenski je optužio Rusiju da je protiv Ukrajine vodila „osvajački rat punog obima“ i da je „terorista i neprijatelj čovečanstva“. Rusija ima stalno mesto u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija samo zbog „kratkovidosti“ Zapada na kraju Hladnog rata, insistirao je on, i da bi trebalo da bude potpuno izbačena iz UN.

Predstavnici Poljske, Estonije i Velike Britanije izrazili su podršku Zelenskom i Ukrajini. Poljanski je insistirao da je Rusija pokrenula svoju vojnu operaciju kako bi sprečila da Ukrajina postane antirusko oružje u rukama Zapada.

„Dok ovi ciljevi ne budu postignuti, naša operacija će se nastaviti“, zaključio je ruski izaslanik.