U Madridu protesti protiv NATO-a i rata u Ukrajini

U Madridu protesti protiv NATO-a i rata u Ukrajini

Nekoliko hiljada antiratnih aktivista okupilo se u nedelju na centralnom trgu u Madridu, gde treba da se održi samit Alijanse, u znak protesta zbog vojne pomoći NATO-a Ukrajini u ratu sa Rusijom, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na 20minutos.es.

Akciju je organizovalo više desetina levičarskih organizacija. Prema njihovim procenama, na protestu je učestvovalo 30.000 ljudi, dok su organi reda rekli mnogo skromniji broj – oko 2.200.

Aktivisti su prošetali centralnim ulicama Madrida sa plakatima i parolama: „NATO – ne, baze – daleko” i „Ne u rat”.

Oni zahtevaju da španske vlasti krenu putem demilitarizacije, da se odreknu nasilja kao sredstva za rešavanje konflikata, da ukinu zahtev da se 2% BDP-a troši na odbranu koju je definisala Alijansa, i da se umesto toga fokusiraju na zdravstvenu zaštitu, stanovanje i jednakost.

„Samit NATO-a šalje pogrešan signal o ulozi koju Španija treba da igra u Africi i Mediteranu“, rekao je Vili Majer, portparol jedne od organizacija koje su pokrenule protest, Državne platforme za mir.

Istovremeno, španska ministarka odbrane Margarita Robles je, komentarišući akciju, istakla da su njeni učesnici „očigledno u manjini“, pozivajući na poštovanje onih koji imaju drugačije stavove.

Podsetimo, od 29. do 30. juna u Madridu će se održati samit NATO-a, na kojem Alijansa mora da odobri novi strateški koncept. Lideri takođe moraju da se dogovore o sveobuhvatnom paketu pomoći Ukrajini.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski najavio je da će govoriti na prvoj sednici samita NATO onlajn.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba priznao je da od samita ne očekuje nikakve pozitivne odluke za Ukrajinu.