Reznikov: Raspoređivanje sistema PVO u Ukrajini trebalo bi da bude deo strategije NATO-a

Reznikov: Raspoređivanje sistema PVO u Ukrajini trebalo bi da bude deo strategije NATO-a

Raketni udari na Ukrajinu iz Rusije, Belorusije ili Kaspijskog mora predstavljaju bezbednosni izazov za celu Evropu.

„Ponovo su ruski teroristi počinili ratne zločine: raketni udari na niz mirnih ukrajinskih gradova. O podmukloj prirodi tih napada govori i činjenica da se vrše ili iz dubine Ruske federacije, sa teritorije Belorusije ili iz voda Kaspijskog i Crnog mora. Ovo je strateški izazov za bezbednost cele Evrope. Brz odgovor na ovaj izazov trebalo bi da se sastoji iz dva dela“, napisao je ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov na Fejsbuku.

Kao što je navedeno, prvi deo je jačanje sankcija. „To je neophodno kako Rusija ne bi mogla da proizvodi i održava visokotehnološko oružje, koje trenutno sadrži mnoge komponente koje isporučuju zemlje NATO-a.

Drugi deo je, prema Reznikovu, brzo razmeštanje efikasnog sistema protivvazdušne i protivraketne odbrane u Ukrajini.

„Ovo je dodatnih 500 – 1.000 km bezbednosti za svaki evropski grad. Ovo je veoma jasan i logičan korak, koji treba da bude predviđen u strategiji NATO-a“, istakao je ministar.

Po njegovom mišljenju, dugoročni odgovor je isto tako očigledan. „Demilitarizacija barem evropskog dela terorističke države treba da postane uslov za dijalog o obnovi odnosa Rusije i civilizovanog sveta. Obim i specifičnosti ove demilitarizacije određuju stručnjaci“, dodao je Reznikov.

Kako je saopšteno, ujutru 26. juna Rusi su izveli raketne udare na Kijev. Oštećen je 9-spratni stambeni blok u Ševčenkovskom okrugu. Kuća se zapalila, 7., 8. i 9. spratovi su delimično uništeni. Do sada je pronađeno telo jedne žrtve, šestoro stanara kuće je povređeno. Njih četvoro, među kojima i sedmogodišnja devojčica, hospitalizovano je.

U Čerkasima je jedna osoba poginula, a pet je povređeno u raketnom napadu u nedelju.

Pored toga, dve ruske protivbrodske rakete „Oniks“ uništene su na prilazu Odesi.