Savezne države SAD-a kreću u zabranu abortusa

Savezne države SAD-a kreću u zabranu abortusa

Sada kada je Vrhovni sud SAD-a dao zeleno svetlo zakonodavcima da zabrane abortus, nekoliko država, od kojih većinu predvode republikanci, preduzelo je brze korake da to učine. U najmanje sedam država, državni zvaničnici kažu da se zabrane abortusa sada mogu primeniti.

Tri države — Kentaki, Luizijana i Južna Dakota — imaju takozvane „zabrane pokretača“ koje su automatski stupile na snagu kada je Vrhovni sud u petak ukinuo Roe protiv Vejda, presudu iz 1973. kojom je utvrđeno ustavno pravo na abortus. Deset drugih država ima zabrane pokretača sa mehanizmima implementacije koji se javljaju nakon određenog perioda ili nakon koraka koji je preduzeo državni organ.

Među državama sa zabranom u potonjoj kategoriji, Misuri je već napravio korak potreban za sprovođenje zabrane abortusa, a državni tužilac Erik Šmit je u petak objavio da je preduzeo korak sertifikacije predviđen zakonom Misurija.

Oklahoma, koja je nedavno donela zakon o zabrani većine abortusa, takođe je preduzela korak ka sprovođenju zabrane pokretača, navodi se u pismu o potvrdi od državnog tužioca koje je u petak tvitovao lider državnog Senata. Državni tužilac Arkanzasa Lesli Rutledge takođe je potvrdio zabranu pokretanja države, dozvoljavajući da ona stupi na snagu u petak, saopštio je guverner Asa Hačinson.

U Teksasu, gde zabrana okidača treba da se primeni 30. dana nakon presude Vrhovnog suda, državni tužilac Ken Pakston najavio je da bi lokalni tužioci sada mogli da počnu da primenjuju zabranu abortusa koju je država donela pre presude Rou. Nekoliko drugih država ima slične zabrane pre Roe, ali još nije jasno da li će sada nastojati da ih sprovedu i da li će takvi manevri biti osporeni na sudu.

Druge države imaju zabrane abortusa koje su blokirali sudovi koji su naveli Roeovu garanciju prava na abortus. Te države mogu brzo da reaguju kako bi se ti sudski nalozi ukinuli kako bi ta ograničenja mogla da stupe na snagu. Guvernerka Alabame Kej Ajvi se pozvala na sudski nalog kojim je obustavljena državna zabrana abortusa 2019. i u saopštenju je navela da će Alabama „odmah zatražiti od suda da ukloni sve pravne barijere za sprovođenje ovog zakona“.

Verovatno je da će drugde u zemlji, državni parlamenti uskoro ponovo biti pozvani na sednice kako bi doneli stroge zakone o abortusu koji bi ranije bili u suprotnosti sa Roeom.

Republikanski guverner Indijane Eric J. Holcomb poziva na povratak Generalne skupštine 6. jula kako bi zakonodavci mogli da razmotre zakone protiv abortusa.