Američki Kongres usvojio veliki dvopartijski zakon o kontroli oružja

Američki Kongres usvojio veliki dvopartijski zakon o kontroli oružja

Američki dom je u petak usvojio paket mera kontrole oružja, uključujući pojačane zahteve za proveru prošlosti za mlađe kupce i finansiranje programa mentalnog zdravlja. Zakon koji je Senat već usvojio u četvrtak, odlazi na sto predsednika Džoa Bajdena, gde se očekuje da bude potpisan.

Bajden je opisao dvopartijski zakon o sigurnijim zajednicama kao „jedan od najznačajnijih koraka koje je Kongres preduzeo da smanji nasilje vatrenim oružjem u decenijama” u saopštenju objavljenom u četvrtak.

Prema novom zakonu, osobe starije od 16 godina koje pokušavaju da kupe oružje moraju proći pregled svojih dosijea o mentalnom zdravlju maloletnika. Takođe zatvara takozvanu „rupu za dečka“, zabranjujući svima koji su osuđeni za prekršaj nasilja u porodici kao deo veze za zabavljanje da kupuje ili poseduje vatreno oružje najmanje pet godina.

Zakonodavstvo takođe obezbeđuje finansiranje „programa naloga za zaštitu od ekstremnog rizika“ i druge mere intervencije u kriznim situacijama, obezbeđujući 250 miliona dolara za intervencije i inicijative za prevenciju nasilja u zajednici i 100 miliona dolara za jačanje Nacionalnog sistema trenutne provere podataka o kriminalu.

Demokratski poslanici zahtevali su strožije zakone o kontroli oružja poslednjih nedelja nakon niza pucnjava koje su se širile u javnosti, uključujući ubistvo 19 dece i dvoje odraslih u osnovnoj školi Rob u Uvaldeu u Teksasu.