Odbačeni ruski trkač tuži tim F1

Odbačeni ruski trkač tuži tim F1

Ruski trkač Nikita Mazepin otkrio je da pokreće sudski postupak protiv bivšeg tima Hasa, tvrdeći da mu američka ekipa Formule 1 duguje neisplaćene plate.

Mazepinu, 23, je raskinut ugovor u Haasu u martu uoči njegove druge sezone u timu.

Haas je preduzeo korak u svetlu sukoba u Ukrajini, takođe okončavši ugovor sa ruskim sponzorima naslova Uralkalijem – gde je Mazepinov otac biznismena, Dmitrij, ranije imao kontrolu.

Uralkali je već zahtevao vraćanje sponzorskih sredstava od Haasa – za koje se kaže da je to 13 miliona dolara – ali je Nikita Mazepin rekao ruskim medijima ove nedelje da vodi poseban pravni slučaj oko zahteva za plate.

„Kada je ugovor raskinut, Has mi je imao zaostalu platu za 2022. godinu“, rekao je ruski trkač za RBC.

„Još uvek nisu platili. Govorim o tome da nisu ispunjene ugovorne obaveze.

„Takođe morate da shvatite da smo imali dva nezavisna ugovora. A kršenje dogovora sa naslovnim sponzorom nije direktno uticalo na moju budućnost u timu.

„Tako su doneli dve odvojene odluke. Nisam video svoj novac, pa idemo na sud.“

I Nikita Mazepin i njegov otac su sankcionisani od strane EU, iako je to usledilo nakon što ga je Haas već odbacio.

Ruska trkačka zvezda često se žali na svoj tretman od strane tima, govoreći da „nije postojao proces“ i da je svoju sudbinu saznao samo iz saopštenja za javnost.

Činilo se da je takođe kritikovao bivšeg saigrača iz Haasa Mika Šumahera – sina nemačke trkačke legende Mihaela Šumahera – i druge u Haasu zbog nedostatka podrške.

Mazepina je odbacio Haas, čiji je timski princip živopisni Ginter Štajner, uprkos tome što je FIA odobrila ruskim trkačima da se takmiče pod neutralnim statusom.

Vozač, koji se mučio tokom svoje debitantske sezone u Formuli 1 dok je Has čamio na podnožju poretka vozača i konstruktora, okrivio je „kulturu otkazivanja“ za podsticanje mnogih sankcija Zapada koje se primenjuju na njegovu zemlju i njene građane.

Govoreći za RBC, Mazepin je rekao da su zvaničnici trka u njegovoj domovini dobili obeštećenje nakon što je F1 otkazala ugovor za Veliku nagradu Rusije, tvrdeći da je to presedan za njegovu ličnu situaciju.

„Prema mojim informacijama, Formula 1 je platila novac Rosgonki za otkazani Grand Prik Rusije i time dala primer bontona – postoje poslovni odnosi i ne možete bezakono, ovo je pogrešno. Nažalost, ne rukovode se svi time“, rekao je Mazepin.

Ne samo da je Haas odbio zahteve za refundiranje sponzorstva od Uralkalija, tim je navodno zatražio dodatnih 8,6 miliona dolara od ruskog giganta za proizvodnju đubriva za „gubitak profita“, navodi Motorsport.com.

U međuvremenu, Mazepin je nedavno najavio da će se vratiti trkama na reliju Put svile, koji putuje od Astrahana do Moskve i održava se od 6. do 16. jula.

Još u martu, Mazepin je najavio stvaranje fondacije pod nazivom „Mi se takmičimo kao jedan“, koju bi finansirao Uralkali i koja bi pomogla sportistima koji nisu u mogućnosti da se takmiče zbog rata ili politike.