Centar za suzbijanje dezinformacija o „lažima Kremlja“

Centar za suzbijanje dezinformacija o „lažima Kremlja“

Centar za suzbijanje dezinformacija pri Savetu za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine objavio je listu najnovijih manipulativnih i lažnih izveštaja koje su širili ruski mediji i zvaničnici.

Kako prenosi Ukrinform, Centar je objavio ažuriranje od 18. juna.

Uprkos rečima britanskog premijera Borisa Džonsona, koji je rekao: „Kada nastaje umor od Ukrajine, veoma je važno da pokažemo da smo uz njih na duge staze… Ukrajina može da pobedi i pobediće“,  a ruski mediji su pogrešno ga citirali i preneli da je Džonson rekao da je „svet umoran od pitanja Ukrajine“.

Ovo je manipulacija, upozorava čuvar.

Zamenik ruskog premijera Jurij Borisov tvrdio je da „prebacivanje sovjetske i ruske vojne opreme Ukrajini predstavlja kršenje međunarodnih obaveza… [pošto] sporazumi o snabdevanju oružjem zabranjuju dalji transfer oružja, tako da će Rusija uništiti opremu pre nego što pogodi bojno polje“. U Centru ističu da je i optužba manipulacija.

Ruski ambasador u Sjedinjenim Državama Anatolij Antonov rekao je: „Globalna priroda onoga što se dešava pokazuje da koreni sadašnjeg sukoba nisu u Ukrajini. Ovo je propadanje američko-centričnog svetskog poretka. Tačnije, kolaps SAD pokušavaju da održe hegemonističku ulogu i da se proglase kao „zvezda vodilja“ za sve zemlje“.

Centar kaže da izjava dezinformiše publiku.

Kako je preneo Ukrinform, na privremeno okupiranim teritorijama Zaporoške oblasti, osvajači šire lažne novine u kojima se objavljuju lažne izjave koje su navodno izneli glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužnji i savetnik kabineta predsednika Aleksij Arestovič – o navodnom „gubitku Zaporožja“ i „očajanju“ među ukrajinskim snagama.