TV ekipa popularne emisije uhapšena na američkom Kapitolu

TV ekipa popularne emisije uhapšena na američkom Kapitolu

Američka policija uhapsila je u četvrtak sedam članova ekipe ‘Kasne emisije sa Stivenom Kolbertom’ u poslovnoj zgradi Kongresa i optužila ih za nezakonit ulazak. Ekipa CBS-a je snimala materijal sa saslušanja od 6. januara, koji se i sami tiče nezakonitog ulaska u Kapitol od strane pristalica bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

Policijski službenici Kapitola rekli su u saopštenju da su u četvrtak uveče primili poziv zbog nereda u poslovnoj zgradi Longvort Hausa i da su zatekli „sedam osoba, bez pratnje i bez legitimacije Kongresa“ u delu zgrade zatvorenom za posetioce. Osobe, koje su ranije tokom dana zamoljene da napuste zgradu, optužene su za nedozvoljen ulazak, nastavlja se u saopštenju.

Neimenovani izvor rekao je AP-u da je među uhapšenima nekoliko producenata Kolbertove emisije, uključujući Roberta Smigela, koji u emisiji glasi „Trijumf, pas uvredljive komedije“.

CBS je rekao da je grupa obavila „ovlašćene i unapred dogovorene“ intervjue sa članovima Kongresa i ostala „kako bi snimila stand-up i druge elemente završne komedije u salama kada su bili pritvoreni“.

Nakon obavljenih prvih intervjua, izvori Foks njuza rekli su da je grupa odvedena iz dela zgrade u kojoj je radio Odbor za 6. januar, pre nego što ju je demokratski pomoćnik pustio unutra. Džesi Voters iz Foks njuza izjavio je u petak da su predstavnici Adam Šif i Džejk Aukinklos, obojica demokrate, pustili ekipu nazad u zgradu.

Prema Votersu, članovi posade su „lupali na vrata kancelarija“ republikanskih članova Kongresa. Izveštač Foksa Čed Pergram tvrdi da je grupa uhapšena u blizini kancelarije republičke Loren Bobert, republikanke i glasne kritičare Komiteta 6. januara.

Ironično, komitet trenutno održava saslušanja o neredima koji su se desili na Kapitol Hilu 6. januara 2021. Tog dana, stotine Trampovih pristalica su uhapšene i optužene da su nezakonito ušle u Kapitol u znak protesta zbog overavanja izborne pobede Džoa Bajdena. Demokrate i liberalni mediji nazvali su nerede „pučem“, „pobunom“ i „domaćim terorizmom“.

„Adam Šif, koji je proveo poslednjih godinu i po dana govoreći vam da je neovlašćeno kršenje prostora Kapitola državni udar, Adam Šif je nezakonito dao producentima iz CBS-a pristup Kapitolu“, izjavio je voditelj Foks njuza Taker Karlson u svojoj emisiji u petak uveče. „I svrha njihovog boravka je bila da maltretiraju sedeće članove Kongresa.

„To je tačno kao ono što se dogodilo 6. januara“, rekao je Karlson.

Sam Kolbert nije komentarisao hapšenja svojih producenata, a njegova emisija, koja se obično snima uživo pre emitovanja, zamenjena je u petak reprizom.