Pelosi krivi inflaciju za pogrešan sukob

Pelosi krivi inflaciju za pogrešan sukob

Predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi izjavila je u četvrtak da su pandemija koronavirusa i „rat u Iraku“ odgovorni za rastuće troškove života u SAD. Pelosijeva kancelarija je kasnije ispravila njenu izjavu tako da je glasila „Ukrajina“, u skladu sa retorikom njenih kolega demokrata.

Godišnja stopa inflacije u SAD dostigla je 8,6% u maju, najviši nivo od 1981. Troškovi hrane i goriva su porasli, a prosečna cena gasa u zemlji ove nedelje je premašila 5 dolara po galonu. Prema nedavnoj anketi Vall Street Journala, 83% Amerikanaca ocenjuje ekonomsko stanje zemlje kao loše ili „ne baš dobro“.

Govoreći na nedeljnom brifingu za štampu u četvrtak, Pelosi je opisala inflaciju kao problem uskih grla u snabdevanju i isporuci.

„Vidite, imamo rat u Iraku, imamo Covid koji je, uh… zaista odvratio više proizvoda da dođe u našu zemlju“, rekla je ona novinarima.

Ubrzo nakon toga na Pelosijevoj veb stranici postavljen je transkript govora, a „Irak“ je zamenjeno sa „[Ukrajina]“.

Pelosi nije prva američka politička figura koja je sukob u Ukrajini pomešala sa ilegalnom invazijom na Irak, koja je počela velikim napadom 2003. i formalno je završena povlačenjem borbenih trupa prošlog decembra. Bivši predsednik Džordž V. Buš je neslavno nazvao operaciju Rusije u Ukrajini prošlog meseca kao „neopravdanu i brutalnu invaziju na Irak – mislim na Ukrajinu“.

Ni Pelosi nije prva demokrata koja je za situaciju u Ukrajini krivila američku ekonomiju. Predsednica Predstavničkog doma je ranije koristila frazu „Putinovo povećanje cene“ u pokušaju da privuče inflaciju na ruskog predsednika, odražavajući retoriku predsednika Džoa Bajdena. Poput Bajdena, ona je za rastuće troškove hrane okrivila monopole za pakovanje mesa i transport, a visoke cene gasa za energetsku industriju.

Međutim, konzervativci tvrde da novac prestaje u Vašingtonu i optužuju Bajdena za gušenje domaće proizvodnje energije izvršnim naredbama o zatvaranju gasovoda i zabrani bušenja. Oni takođe tvrde da je povećanjem američkog budžeta na skoro 6 triliona dolara i usvajanjem računa o potrošnji poput američkog plana spasavanja od 1,9 biliona dolara, Bajden devalvirao dolar i prebacio troškove na potrošače.

Pelosi je ranije ove godine tvrdila da bi povećana državna potrošnja učinila „potpuno obrnuto“ od povećanja duga i inflacije. Lari Samers, ekonomski savetnik bivšeg predsednika Baraka Obame, nasuprot tome, nazvao je američki plan spasavanja „najmanje odgovornom makroekonomskom politikom koju smo imali u poslednjih 40 godina“.

Stopa inflacije u SAD je naglo porasla otkako je Bajden preuzeo dužnost prošlog januara, sa prosečnih 1,4% u decembru 2020. na 7% u decembru 2021. godine, dva meseca pre početka ruske vojne operacije u Ukrajini. Cene gasa su takođe porasle sa prosečnih 2,28 dolara po galonu u decembru 2020. na 3,40 dolara godinu dana kasnije.