Danilov: Zarobljeni branioci Mariupolja su sada u Donjeckoj oblasti

Danilov: Zarobljeni branioci Mariupolja su sada u Donjeckoj oblasti

Pitanje oslobađanja ukrajinskih branilaca je previše osetljivo, pa ne treba davati nepotrebne komentare kako bi sprečili Rusiju da optuži Ukrajinu za kršenje sporazuma. Trenutno se većina branilaca Mariupolja nalazi u Donjeckoj oblasti.

„Ne samo da je naša zemlja uključena u te procese, postoje međunarodne institucije koje pomažu. Ovde je glavno da se ne naškodi. I ne treba mnogo da pričamo o tome. Sačekaćemo da se ispune dogovori i da se sve momci i devojke koji su sada u zarobljeništvu, koji su prošli kroz Mariupolj, da se vrate živi i zdravi. Još jednom naglašavam: sada je glavno da ne preduzimamo nepotrebne korake kako nas agresor ne bi optužio da remetimo određene stvari. veoma delikatno pitanje“, rekao je sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksij Danilov komentarišući mogućnost oslobađanja ukrajinskih zatvorenika, uključujući branioce Azovstalja.

Upitan o tome gde se nalaze ukrajinski branioci, Danilov je rekao: „Postoje informacije da se nalaze u Donjeckoj oblasti. Još jednom naglašavam: broj ljudi nije 100 ili 200, mnogo je više. I zato ne možemo da kažemo sigurno su svi tu. Definitivno možemo reći da je velika većina, možda svi, u Donjeckoj oblasti.“

Kako je saopšteno, predsednik Zelenski je 6. juna rekao novinarima da je više od 2.500 ukrajinskih branilaca fabrike Azovstal držano u zarobljeništvu.

Ukrajinske trupe branile su Mariupolj više od 80 dana. 16. maja počela je evakuacija ukrajinskih branilaca iz fabrike Azovstal, koju su blokirali ruski osvajači, koja je trajala nekoliko dana.

Nakon što se ukrajinska vojska povukla iz Azovstalja, čekaju zamenu, prema dogovorima.

Centar za strateške komunikacije je obavestio da Rusija planira takozvano suđenje borcima Azova kao poslednji akord „denacifikacije” Ukrajine.

Oslobađanjem ukrajinskih pripadnika trenutno se bavi Glavna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine.