CNN: Na Zapadu postoje tri scenarija za dalji razvoj rata u Ukrajini

CNN: Na Zapadu postoje tri scenarija za dalji razvoj rata u Ukrajini

Zvaničnici i analitičari na Zapadu razmatraju tri glavna scenarija kako bi se mogao razviti rat Rusije protiv Ukrajine, navodi Si-En-Ena.

Prvi mogući scenario je da će Rusija moći postepeno da osvaja nove i nove teritorije u Luganskoj i Donjeckoj oblasti.

Drugi scenario je da nijedna strana neće moći da krene napred i da se rat nastavi u pozicionoj fazi mesecima ili čak godinama, sa velikim gubicima za obe strane i posledicama po svetsku ekonomiju.

Treći scenario, koji se smatra najmanje verovatnim – da će Rusija prilagoditi svoje ciljeve, reći će da je navodno postigla ono što je zacrtala i pokušaće da pripremi teren za okončanje neprijateljstava.

Ukoliko Rusija uspe da se učvrsti na okupiranim teritorijama, SAD strahuju da će Putin tu teritoriju iskoristiti kao odskočnu dasku za dalju ofanzivu na Ukrajinu.

Zvaničnici na Zapadu, prema njihovim informacijama, smatraju da Rusija u ratu za Donbas – u povoljnijim uslovima zbog kvantitativne prednosti snaga. Međutim, posle teških borbi sa velikim gubicima, može doći do nedostatka ljudstva na obe strane. Rusija bi mogla da izgubi do trećine svojih kopnenih snaga (nije precizirano da li je reč o severodonjeckom pravcu ili šire). Rusiji neće biti lako da postigne ozbiljna dostignuća bez pune mobilizacije, što Putin smatra opasnim korakom

„Mislim da će uskoro doći trenutak kada će bilo koja strana uspeti. Ili će Rusija doći do Slavjanska i Kramatorska, ili će ih Ukrajinci tamo zaustaviti. A ako Ukrajinci mogu da održe odbranu tamo sa takvim odnosom snaga – važno je. , – komentariše visoki sagovornik sa NATO.Kao što znate, treći sastanak Ramštajna o koordinisanoj pomoći u naoružanju Ukrajini zakazan je za 15. jun u Briselu.