Tramp će sledećeg meseca biti ispitan pod zakletvom

Tramp će sledećeg meseca biti ispitan pod zakletvom

Donald Džej Tramp i dvoje njegove odrasle dece pristali su da sredinom jula budu ispitani pod zakletvom od strane advokata iz kancelarije državnog tužioca države Njujork, osim ako ne interveniše najviši sud države.

U sporazumu, podnetom u sredu Vrhovnom sudu države Njujork, navodi se da su se Tramp, Donald Tramp mlađi i Ivanka Tramp složili da se pojave na svedočenju koje će početi u petak, 15. jula, a završiti sledeće nedelje.

Do saslušanja će doći kada glavni državni tužilac, Leticija Džejms, završi završnu fazu svoje istrage o gospodinu Trampu i poslovnoj praksi njegove kompanije The Trump Organization. Sporazum je usledio nakon brojnih pravnih prepreka za bivšeg predsednika, čiji su se advokati mesecima borili sa državnim tužiocem, nadajući se da će izbeći ispitivanje.

Sporazum u sredu podnet je dve nedelje nakon što je državni žalbeni sud odlučio da dozvoli ispitivanje. Sud je odbacio argumente advokata gospodina Trampa da je građanska istraga gospođe Džejms politički motivisana i da joj treba zabraniti da ispituje gospodina Trampa pod zakletvom dok je on takođe bio pod krivičnom istragom za neke od istih poslovnih praksi.

Alina Habba, advokat gospodina Trampa, rekla je ubrzo nakon te presude da će se žaliti Apelacionom sudu. Nejasno je da li će Sud pristati da sasluša slučaj, ali ako to učini, tri člana porodice Tramp i dalje se mogu nadati da će izbeći intervjue.

Još jedno od odrasle dece gospodina Trampa, Erik Tramp, ispitan je pod zakletvom u oktobru 2020. i pozvao se na svoje pravo protiv samooptuživanja u odgovoru na više od 500 pitanja. Dok bi gospodin Tramp i dvoje dece mogli da odbiju da odgovore na pitanja iz istog razloga, to bi im moglo naštetiti u istrazi gospođe Džejms. U krivičnom predmetu, porotnici ne mogu ništa zaključiti iz odbijanja okrivljenog da svedoči, ali to ne važi za građanske predmete.

Istraga gospođe Džejms počela je u martu 2019. i fokusirala se na to da li je gospodin Tramp sistematski pogrešno iskazivao vrednost svoje imovine kako bi stekao finansijsku prednost kod zajmodavaca i poreskih vlasti. Pošto je istraga građanska, gospođa Džejms ne može da podnese krivičnu prijavu, ali može da podnese tužbu. Advokat iz njene kancelarije je u aprilu nagovestio da bi do takvog podnošenja moglo doći u bliskoj budućnosti.

Advokati iz kancelarije gospođe Džejms takođe su uključeni u krivičnu istragu koju vodi okružni tužilac Menhetna, Alvin L. Bragg. Ta istraga je bila usmerena ka podizanju optužnice pre nego što su gospodin Brag i neki od njegovih glavnih saradnika razvili zabrinutost u vezi sa snagom slučaja.

U građanskoj istrazi gospodina Trampa je u aprilu držao sudija državnog suda Artur F. Engoron za nepoštovanje suda i naložio mu da plaća 10.000 dolara dnevno dok njegovi advokati ne podnesu niz dokumenata koje je tražio državni tužilac. Sledećeg meseca, sudija Engoron je ukinuo kaznu za nepoštovanje suda, ali je postavio uslove i rekao da će ponovo uvesti tu kaznu ako se gospodin Tramp ne povinuje.

Nakon saslušanja u kojem su učestvovali advokati gospodina Trampa i gospođe Džejms u sredu, sudija je rekao da će ostaviti nalog na mestu — bez priložene kazne — i dao je advokatima gospodina Trampa rok do sledećeg petka da podnesu informacije o Trampu. Politika čuvanja dokumenata organizacije.

U nedavnom pojavljivanju uživo na podkastu „Pod Save America“, gospođa Džejms je rekla da je gospodin Tramp „uhvaćen“ kako koristi „smešne brojeve u svojim finansijskim dokumentima“. Takođe je rekla da će mu „dopustiti da iscrpi svoju žalbu“.

Gospodin Tramp je u više navrata negirao nepravde i nazvao istragu gospođe Džejms lovom na veštice, a generalnog tužioca kao radikalno levičarskog „rasistu“.