Svetska banka oborila prognozu rasta BDP-a Srbije za 1,3 odsto

Svetska banka oborila prognozu rasta BDP-a Srbije za 1,3 odsto

Prema junskom Izveštaju Svetske banke o Globalnim ekonomskim izgledima, rast bruto domaćeg proizvoda Srbije trebalo bi da dostigne 3,2 posto u ovoj godini i od 2,7 procenata u 2023. Prognoza globalnog rasta za 2022. manja za skoro trećinu, 2,9 odsto.

Procena privrednog rasta Srbije za obe godine je smanjena za po 1,3 odsto u odnosu na januarska predviđanja ove međunarodne finansijske instituicije.

Svetska banka takođe prognozira da će rast Srbije u 2024. godini ubrzati na 2,8 odsto.

Upozoravajući da je ruski napad na Ukrajinu povećao štetu izazvanu pandemijom kovida-19 i da se mnoge zemlje sada suočavaju sa recesijom, Svetska banka je smanjila svoju prognozu globalnog rasta za 2022. za skoro trećinu – na 2,9 odsto.

Rat u Ukrajini je pojačao usporavanje globalne ekonomije, koja sada ulazili u situaciju koja bi mogla da postane dugotrajan period slabog rasta i povišene inflacije, navela je Svetska banka u izveštaju o globalnim ekonomskim perspektivama, upozorivši da bi izgledi mogli dalje da se pogoršavaju, prenosi Rojters .

Predsednik Svetske banke Dejvid Malpas je rekao na konferenciji za novinare da bi globalni rast mogao da padne ove godine na 2,1 posto i na samo 1,5 odsto u 2023, što bi moglo da svede rast po glavi stanovnika blizu nule, ako se negativni rizici obistine.

Malpas je naveo da je globalni rast sputan ratom, novim kovid merama lokdauna u Kini, prekidima u lancu snabdevanja i rastućim rizikom od stagflacije, odnosno od perioda slabog rasta i visoke inflacije koji je poslednji put viđen 1970-ih.

„Danas postoji velika opasnost od stagflacije. Usporen rast će verovatno trajati tokom cele decenije zbog slabih investicija u većem delu sveta. S obzirom da je inflacija sada na višedecenijskom visokom nivou u mnogim zemljama i da se očekuje da će ponuda sporo rasti, postoji rizik da će inflacija ostati visoka u dužem periodu“, napisao je Malpas u predgovoru novog izveštaja.

U dokumentu se predviđa da će tempo globalnog rasta između 2021. i 2024. usporiti za 2,7 odsto poena, dodao je on, što je za preko dva puta više od usporavanja zabeleženog između 1976. i 1979. godine.