Turska se nada da će obuzdati inflaciju

Turska se nada da će obuzdati inflaciju

Potrošačke cene su u maju porasle za 73,5% na godišnjem nivou.

Turska vlada se nada da će usporiti zapanjujuću stopu inflacije u zemlji i dovesti je na nešto manje od 50 odsto do kraja godine, objavio je list Milliiet u ponedeljak.

Jedan od „najvažnijih ciljeva” vlade je da obezbedi „trajno smanjenje stope inflacije”, rekao je ministar trezora i finansija Nureddin Nebati, a prenosi publikacija. Nebati je dodao da je cilj Ankare da inflacija padne na 48-49 odsto do kraja ove godine.

Prošlog meseca, inflacija u Turskoj porasla je za 73,5 odsto na godišnjem nivou, prema podacima državne agencije za statistiku. Cene hrane su skočile za 91,6%, jer se zemlja bori sa rastućim troškovima potrošačkih proizvoda i energije.

Nebati je rekao da je vladina prognoza inflacije za kraj 2023. godine iznosila 19,9 odsto i sugerisao da Centralna banka planira da zadrži kamatnu stopu nepromenjenom.

Predsednik Redžep Tajip Erdogan se više puta izjasnio protiv podizanja kamatnih stopa, tvrdeći da ono izaziva inflaciju, suprotno onome što generalno govore ekonomisti. Centralna banka je zadržala ključnu kamatnu stopu na 14%.

Valuta zemlje, lira, izgubila je 44% svoje vrednosti prošle godine, postavši jedna od najlošijih valuta na svetu.