Indija želi više ruske nafte

Indija želi više ruske nafte

Kako se navodi, u toku su razgovori o povećanju uvoza.

Indija pregovara sa ruskim državnim naftnim glavnim kompanijama Rosnjeftom o povećanju snabdevanja naftom u zemlji, izvestio je Blumberg u ponedeljak pozivajući se na izvore.

Prema članku, indijske državne naftne kompanije i Rosnjeft „kolektivno rade na finalizaciji i obezbeđivanju novih šestomesečnih ugovora o isporuci ruske nafte Indiji“.

Kompanije uključuju rafinerije Indian Oil Corp, Hindustan Petroleum i Bharat Petroleum, kao i privatne prerađivače Reliance Industries i Naiara Energi. Oni nisu potvrdili izveštaj.

Izvori tvrde da se detalji o obimu i cenama ovih novih isporuka, koje će biti povrh onih koje Rusija već isporučuje Indiji, još pregovara sa indijskim bankama koje će finansirati poslove.

Neki strani trgovci naftom nedavno su oklevali da kupuju rusku naftu zbog rizika od sekundarnih sankcija. SAD i Britanija su ranije uvele embargo na rusku naftu, dok je EU prošle nedelje dogovorila delimičnu zabranu.

Indija je, međutim, pojačala kupovinu ruske robe u poslednja tri meseca, želeći da iskoristi snižene cene. Izvoz ruske nafte u Indiju skočio je skoro 25 puta u maju u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Indija je u velikoj meri zavisna od uvoza energije i mora da kupuje 85% nafte koja joj je potrebna za domaću upotrebu. Ona je branila svoje pravo da nastavi da kupuje rusku naftu čak i nakon što su Vašington i Brisel pokušali da izvrše pritisak na Nju Delhi da prestane da posluje sa Moskvom kako bi joj prekinuo pristup prihodima od nafte. Indija je tada ponovila da je njen ruski uvoz mnogo manji od uvoza iz Evrope i da pokriva samo mali deo ukupne potrošnje zemlje.