Poljska: Rusija se suočava sa novim sankcijama

Poljska: Rusija se suočava sa novim sankcijama

Zamenik poljskog ministra spoljnih poslova je tvrdio da zamrznuta sredstva Rusije treba da budu konfiskovana.

Nova runda sankcija EU protiv Rusije zbog Ukrajine je već u pripremi, izjavio je u subotu zamenik ministra spoljnih poslova Poljske Pavel Jablonski.

Na pitanje poljske novinske agencije da li je u toku sledeća runda sankcija, Jablonski je odgovorio: „Naravno.

Jablonski je dodao da bi EU trebalo da konfiskuje zamrznutu rusku imovinu i koristi je za odbranu i oporavak Ukrajine. „Rad na tom pitanju je već u toku.

Diplomata je tvrdio da bi više ruskih banaka, kao što je Gazprombanka, trebalo da bude uklonjeno iz SVIFT globalnog sistema za razmenu platnih poruka. Nekoliko banaka, uključujući Sberbanku, najvećeg zajmodavca u Rusiji, već je isključeno iz SVIFT-a.

Brisel je u petak predstavio svoj šesti paket sankcija, koji uključuje zabranu isporuke ruske nafte morem. Takve isporuke predstavljaju 90% ukupnog uvoza nafte iz Moskve. Ovaj potez takođe omogućava Mađarskoj, koja se u velikoj meri oslanja na rusku energiju, da nastavi da dobija rusku naftu naftovodom.

Jablonski je rekao da je Poljska tokom debate o sankcijama vršila „veoma snažan politički i diplomatski pritisak“ na Mađarsku. On je rekao da su izuzeća i izdvajanja ono što šesti paket čini nedovoljnim da utiče na ruske akcije u Ukrajini. Predsednik Vladimir Putin „i dalje bi mogao da troši novac na vojsku i dopunjava resurse na liniji fronta“, rekao je on.

Diplomata se dalje žalio da kompanije pronalaze „kreativne načine“ da zaobiđu sankcije, što „podriva kredibilitet Evropske unije“.

Rusija je napala Ukrajinu krajem februara nakon neuspeha Kijeva da primeni uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve. Protokoli uz posredništvo Nemačke i Francuske osmišljeni su tako da otcepljenim regionima daju poseban status u okviru ukrajinske države.

Kremlj je od tada zahtevao da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.