Pola miliona malih preduzeća u Britaniji moglo bi da propadne

Pola miliona malih preduzeća u Britaniji moglo bi da propadne

Vladu se poziva da pruži podršku.

Ako novi talas pomoći vlade ne bude odmah pušten, oko 500.000 malih preduzeća u Velikoj Britaniji će bankrotirati za nekoliko nedelja, upozorio je predsednik Federacije malih preduzeća (FSB) Martin Mektejg.

„Nemamo nikakvih problema sa načinom na koji se kancelarka bavila potrebama potrošača“, rekao je Mektejg za emisiju Todai na BBC Radiju 4 ranije ove nedelje, komentarišući najnoviji paket troškova života od 15 milijardi funti (19 milijardi dolara) koji je Vlada Velike Britanije.

„Ali još uvek postoji ogroman problem sa malim preduzećima“, rekao je on.

„Oni se suočavaju sa nečim dvostruko većom stopom inflacije za njihove proizvodne cene, a to je vremenska bomba koja otkucava. Ostale su im bukvalno nedelje pre nego što ostanu bez gotovine, a to će značiti stotine hiljada preduzeća i mnogo ljudi koji će ostati bez posla.”

McTague je takođe citirao najnovije brojke koje je otkrio Ured za nacionalnu statistiku, a koji su pokazali da 40%, ili dva miliona malih preduzeća u Velikoj Britaniji ima manje od tri mjeseca gotovine koja je ostala za vođenje operacija.

Prema rečima predsednika FSB-a, oko 10 odsto ili 200.000 od ta dva miliona bilo je u „ozbiljnim problemima“, dok je za još 300.000 „ostalo samo nekoliko nedelja“.

U aprilu je inflacija potrošačkih cena u Velikoj Britaniji dostigla 9%, što je najviši nivo od 1982. Glavni krivci su veliki računi za energiju i brzo rastući troškovi gasa i hrane. Banka Engleske očekuje da će inflacija dostići vrhunac od čak 10% kasnije ove godine.

Preduzeća su takođe bila pod izazovom rastućih troškova jer su fabričke cene inputa porasle za 18,6% tokom prošle godine, što je rekord svih vremena. Kompanije su bile prinuđene da podignu cene, što je takođe doprinelo inflatornim pritiscima.

Prema Barclais-ovom barometru malih i srednjih preduzeća, skoro tri četvrtine malih i srednjih britanskih firmi zabrinuto je zbog dugoročnog uticaja krize troškova života, povećanja računa za energiju i sve veće inflacije.