U Baltičkom moru počinje velika NATO vežba

U Baltičkom moru počinje velika NATO vežba

NATO pomorska vežba velikih razmera „Baltops-2022“ počinje 5. juna kod obala Švedske, navodi se u saopštenju Alijanse, prenosi Evropska istina.

U vežbi će učestvovati 14 zemalja NATO-a, kao i partnerske zemlje Švedska i Finska, koje su nedavno podnele zahtev za pristupanje Alijansi.

U njima će učestvovati više od 7.000 mornara, pilota i marinaca, 75 aviona i 45 brodova. Obuka će trajati do 17. juna.

Vežbe se održavaju od 1972. godine i ove godine biće posvećene 500. godišnjici Kraljevske mornarice Švedske.

„Glavni cilj vežbe je da se dalje integriše vazdušna i sloboda plovidbe, pomorsko presretanje, protivpodmornički rat, protivminska akcija, medicinska evakuacija na moru i zajedničke operacije preraspoređivanja kako bi se demonstrirala i odbranu NATO-a i spremnost za odbranu baltičkog regiona. – napominju u Alijansi.

Podsetimo, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je u razgovoru sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom ponovio svoje objašnjenje zašto je Turska trenutno protiv članstva Finske i Švedske.

Turska se jedina u NATO-u protivi pristupanju Švedske i Finske, koje je apliciralo sredinom maja. Zvanični zahtevi Ankare tiču se uglavnom odnosa Švedske prema Kurdima i turskoj opoziciji, kao i embarga na oružje.