Otkriven nemački plan potrošnje za odbranu

Otkriven nemački plan potrošnje za odbranu

Vazduhoplovstvo će dobiti lavovski deo finansijske injekcije od 100 milijardi evra, navode mediji.

Nemačka će potrošiti 100 milijardi evra za jačanje svoje vojske. Magazin Der Spiegel kaže da je dobio plan potrošnje i u utorak je izvestio da će najveći deo novca otići na jačanje vazdušnih snaga zemlje.

Kancelar Olaf Šolc predložio je povećanje potrošnje u februaru, ali su nemačkim poslanicima bili potrebni meseci da se dogovore o detaljima. Očekuje se da će parlament glasati o specijalnom fondu u petak.

Prema Der Spiegel-u, nemačko vazduhoplovstvo će dobiti 40,9 milijardi evra koje će potrošiti na nove avione Eurofighter, transportne helikoptere i zamene za zastarelu flotu višenamenskih aviona Tornado. Neke od zamena biće avioni F35 proizvedeni u SAD. Nemačka takođe želi da modernizuje svoju protivvazdušnu odbranu i razvije TVISTER, kosmički odbrambeni sistem EU protiv raketa.

Druga najveća investicija, prema izveštaju, biće digitalizacija sistema komandovanja i upravljanja. Neverovatnih 20,7 milijardi evra će ići na druge artikle, uključujući nove digitalne radije za trupe i nove komunikacione satelite.

Nemačka mornarica će dobiti 19,3 milijarde evra. Ovo će platiti nove korvete klase Braunšvajg, fregate F126 i napadne podmornice Tip 212CD. Mornarica takođe želi izviđačke avione, novi sistem raketnog naoružanja za površinske brodove i novi protivvazdušni sistem za podmornice. Takođe namerava da kupi višenamenske borbene čamce i savremene senzore za detekciju podmornica.

Vojska će dobiti finansijsku pomoć od 16,6 milijardi evra, dajući prioritet nabavci borbenih vozila pešadije Puma koja će zameniti stare Mardere, navodi Der Spiegel. Kopnene snage žele da finansiraju i zamenu za oklopne transportere TPz Fuchs, kao i kupovinu borbenih oklopnih vozila i terenskih transportera. Neki od novca bi mogli da idu za razvoj novog evropskog borbenog tenka, navodi časopis.

Ostatak specijalnog fonda biće iskorišćen za kupovinu boljih uniformi i taktičke opreme za trupe, za istraživanje, razvoj i veštačku inteligenciju. Ta područja će dobiti 1,9 milijardi evra i 422 miliona evra u vidu finansiranja, navodi se u izveštaju. Između ostalog, investicija će biti usmerena na zaštitu nemačkih navigacionih sistema od neprijateljske tehnologije elektronskog ometanja i nadzora uz pomoć veštačke inteligencije.