Kuleba: Potrebne garancije da bi se sprečio napad sa mora

Kuleba: Potrebne garancije da bi se sprečio napad sa mora

Vojna komponenta deblokade ukrajinskih morskih luka vezana je za garancije da Rusija neće iskoristiti pristup Odesi i da neće napasti grad sa mora, izjavio je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba u intervjuu tokom nacionalni teleton, javlja Ukrinform.

„Kada govorimo o vojnoj komponenti, ne radi se o deblokadi luka. Reč je o vojnim garancijama koje obezbeđuju da Rusija neće iskoristiti pristup Odesi da jednostavno napadne grad sa mora. U tu svrhu nam je potrebno vojno prisustvo zemalja koje su spremne da učestvuju u takvoj operaciji“, rekao je Kuleba.

U idealnom slučaju, vojna komponenta bi mogla da se implementira pod okriljem Ujedinjenih nacija, napomenuo je Kuleba. U ovom slučaju, kada se koridor otvori, bilo bi bezbedno, a Ukrajina bi bila uverena da „ruski ratni brodovi neće rizikovati da projure i napadnu Odesu sa mora“.

„Tražimo izbalansirano rešenje, koje bi nastavilo izvoz i obezbedilo bezbednost zemlje. Ovo je ključ. Ne možemo da pristanemo da na sve zatvaramo oči i sve deblokiramo, jer se Rusiji ne može verovati“, naglasio je Kuleba.