Rusija imenuje profitere ukrajinske krize

Rusija imenuje profitere ukrajinske krize

Neke američke kompanije koriste sukob za ekonomsku ekspanziju, tvrdi najviši zvaničnik Rusije za bezbednost.

Američke korporacije i finansijske institucije sprovode brzu ekspanziju u Evropu, koristeći krizu u Ukrajini u svoju korist, upozorio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev na sastanku tog tela u utorak.

Između ostalog, američke firme su „već preuzele pod svoju kontrolu deo evropskog tržišta gasa“, naveo je on. Poluprovodnici i drugi visokotehnološki sektori evropske privrede takođe su od velikog interesovanja za Amerikance, rekao je on.

Rusija je bila glavni snabdevač EU energijom, posebno prirodnim gasom, pre nego što je ukrajinska kriza bacila sumnju na budućnost trgovine. Posle SAD, Brisel je uveo razne ekonomske sankcije Moskvi, tvrdeći da one imaju za cilj da stave cenu na napad na Ukrajinu i prisile na povlačenje. EU je uvela embargo na ruski ugalj i sirovu naftu i najavila da će u narednim godinama potpuno smanjiti isporuke.

Čak i pre neprijateljstava, SAD su vršile pritisak na evropske nacije da smanje trgovinu sa Rusijom. Kritičari su rekli da je Vašington zainteresovan da istera ruski gas iz Evrope i da ga zameni skupljim američkim tečnim prirodnim gasom.

Zvaničnik iz Trampove ere je jednom opisao američki proizvod kao „molekule slobode“, pošto je administracija zahtevala da Nemačka ukine gasovod Severni tok 2. Projekat, koji je bio u potpunosti završen i čekao samo regulatorno odobrenje Nemačke, obustavljen je nakon što je Rusija pokrenula ofanzivu na Ukrajinu.