SAD Ukrajini neće dati oružje koje bi moglo da napadne Rusiju

SAD Ukrajini neće dati oružje koje bi moglo da napadne Rusiju

Vašington je „veoma jasan“ koje oružje šalje Ukrajini, tvrdi jedan izaslanik.

Vašington ne želi da postane strana u sukobu između Kijeva i Moskve, a dok SAD nameravaju da nastave da snabdevaju Ukrajinu oružjem, sistemi koji omogućavaju ukrajinskim snagama da napadnu Rusiju neće biti među njima, izjavila je američka ambasadorka pri UN Linda Tomas- Grinfild je rekao u utorak.

„Vidi, to je veoma jednostavno. Od prvog dana smo bili jasni da ćemo Ukrajini dati oružje da se brani od ruske agresije, da se brani unutar svojih granica, da se bori protiv Rusije“, rekao je Tomas-Grinfild novinarima na konferenciji za novinare povodom završetka predsedavanja Vašingtona. Savet bezbednosti UN. „Ne pružamo nikakvo oružje koje bi omogućilo Ukrajincima da napadnu Rusiju iz unutrašnjosti Ukrajine, a predsednik [Joe] Bajden je bio vrlo jasan u tome.

„Nećemo postati [strana] u ratu“, dodala je ona.

Bajden je u ponedeljak potvrdio medijske spekulacije da SAD nameravaju da isporuče višestruke raketne sisteme (MLRS) Ukrajini. On nije ponudio nikakve detalje osim što je rekao da „neće poslati Ukrajini raketne sisteme koji mogu da udare u Rusiju“.

Američki mediji pominju MLRS sisteme koji su možda namenjeni Ukrajini – lanser M270, penzionisan 2003. godine, ili moderniji M142 visoko pokretni artiljerijski raketni sistem (HIMARS). Obe mogu da lansiraju taktičke balističke rakete dometa do 300 kilometara, kao i baražne rakete efektivnog dometa od oko 30 kilometara.

„Sedamdeset kilometara je više nego dovoljno za nas“, rekao je u ponedeljak savetnik ukrajinskog predsednika Aleksej Arestovič, komentarišući, kako je rekao, rakete koje će SAD poslati Kijevu. On je takođe zapretio „uzornim besom“ ako se Vašington predomisli.

Do sada su SAD i njeni saveznici iz NATO-a poslali preko 100 komada vučne i samohodne artiljerije kako bi nadoknadili neke od borbenih gubitaka Ukrajine. Od početka neprijateljstava u februaru, kijevske snage su izgubile više od 450 lansera MLRS pored više od 1.700 artiljerijskih oruđa, saopštilo je u utorak rusko Ministarstvo odbrane.

Rusija je više puta upozoravala SAD i njene NATO saveznike da ne šalju oružje u Ukrajinu, a zapadna štampa je zabrinuta zbog odmazde ako se bilo koji od artiljerijskih sistema upotrebi za napad na rusku teritoriju. Moskva je okrivila ukrajinsku artiljeriju za više od pola tuceta slučajeva prekogranične vatre u kojima su poginuli civili i prouzrokovana materijalna šteta. Kijev nije ni preuzeo ni negirao odgovornost za incidente.