Pentagon: Neprijateljstva u Ukrajini mogu eskalirati

Pentagon: Neprijateljstva u Ukrajini mogu eskalirati

Predsednik Združenog generalštabova general Mark Mili priznaje mogućnost eskalacije u ratu koji Rusija vodi protiv Ukrajine. On naglašava potrebu za stalnim kontaktom sa ukrajinskom stranom kako bi se osiguralo aktivno upravljanje rizikom, izjavio je Mili u intervjuu za Foks Njuz u ponedeljak, prenosi Ukrinform.

„Mislim da uvek postoji mogućnost eskalacije, moramo pažljivo da upravljamo šansama i procenimo šanse za eskalaciju, tako da to radimo“, rekla je Mili.

U tom kontekstu, general je istakao da je američki sekretar za odbranu Lojd Ostin u stalnom kontaktu sa ministrom odbrane Ukrajine, kao i sa ukrajinskim kolegom. Prema Mili, ovo omogućava „da se upravlja eskalacijom i spreči njeno širenje u nešto mnogo strašnije nego što već jeste“.

Američki zvaničnik je napomenuo da se trenutno vode odlučujuće operativne bitke između ukrajinskih snaga i ruskih osvajača na istoku Ukrajine. On je pojasnio da će narednih nekoliko nedelja verovatno „oblikovati ishode onoga što će se dogoditi“.

Kako je ranije preneo Ukrinform, američka administracija razmatra mogućnost isporuke sistema za višestruko lansiranje raketa Ukrajini.