Zvaničnik: Dopustiti da muškarci mogu da plate da napuste Ukrajinu

Zvaničnik: Dopustiti da muškarci mogu da plate da napuste Ukrajinu

Muškarci bi mogli da plate državi da legalno napuste Ukrajinu, sugeriše zvaničnik.

Ukrajincima koji ispunjavaju uslove za služenje vojnog roka trebalo bi dozvoliti da napuste zemlju uprkos aktivnoj zabrani putovanja – ako mogu da plate nekoliko hiljada dolara, predložio je u ponedeljak savetnik Ministarstva unutrašnjih poslova.

Većina muškaraca Ukrajinaca starosti između 18 i 60 godina ne može legalno da putuje van svoje domovine zbog vanrednog stanja.

Savetnik Viktor Andrusiv rekao je da Ukrajina treba da mobiliše „nekoliko stotina hiljada vojnika“ za borbu protiv Rusije. Međutim, trenutna skoro potpuna zabrana napuštanja zemlje onima koji su podložni mobilizaciji bila je loša politika, dodao je on.

„Predlažem da se uvede plaćanje osiguranja, na primer od 3.000 do 5.000 dolara. I slobodan prolaz za one koji plaćaju“, napisao je on na društvenim mrežama.

Iako je koristio različite izraze, mehanizam koji je Andrusiv opisao izgleda sličan jemstvu, pod pretpostavkom da će novac biti vraćen onima koji se vrate u Ukrajinu.

Zabrana putovanja poremetila je planove mnogih Ukrajinaca, ponekad uz veliku cenu i za njih i za njihovu zemlju, rekao je zvaničnik, navodeći nekoliko primera. Andrusiv je jasno stavio do znanja da je cilj njegovog predloga da se poveća priliv deviza u Ukrajinu.

„Dugi niz godina novac koji su slali naši gastarbajteri spašavao je našu privredu, a u ovim vremenima to je posebno važno“, rekao je on.

Ukrajina je zabranila svim vojno sposobnim muškarcima između 18 i 60 godina da napuste zemlju. Postoje izuzeci za neke ljude, poput vozača kamiona i radnika u vozovima koji su uključeni u isporuku humanitarne pomoći i oružja Ukrajini, koji mogu legalno da napuste zemlju do 30 dana.

Ministar odbrane Aleksej Reznikov rekao je ovog meseca da vojska želi da regrutuje čak milion ljudi za vojsku. Ali nevoljnost javnosti očigledno predstavlja ozbiljnu zabrinutost za rukovodstvo zemlje.

Nacrt zakona koji je u martu dostavljen ukrajinskom parlamentu predviđa zatvorsku kaznu do 10 godina za ilegalni prelazak granice i još oštrije kazne za graničare koji olakšavaju takav prelazak. Predložena izmena krivičnog zakona nije posebno usmerena na izbegavanje vojnog roka, već bi delovala samo pod vanrednim stanjem.